Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily

Маргарита Попова критикува мотивите на президентските вета

Вицепрезидентът Маргарита Попова критикува държавния глава Росен Плевнелиев и екипа му с думите, че й се иска бъдат по-прецизно формулирани аргументите, с които президентът налага вето върху закони. „Иска ми се всичко това, което излиза като документ от президентската институция, да бъде много дълбоко юридически мотивирано, да има дълбока юридическа обосновка, вещина и юридическа изисканост“, заяви пред журналисти Попова, която бе министър на правосъдието в кабинета на ГЕРБ, а преди това и прокурор.

Мариана Коцева става заместник генерален директор на Евростат

След година и половина работа като съветник в европейската статистическа служба Евростат Мариана Коцева ще стане и неин заместник генерален директор. Тя ще поеме поста от 1 юли, като ще замени Мари Бохата от Чехия, става ясно от съобщение на Европейската комисия (ЕК).

“Сега”

87 общини са заплашени от фалит заради евросанкции за 180 млн. лв.

Скандалът с финансовите санкции за 87 общини заради проблемни проекти по оперативна програма „Околна среда“ се разраства. Вчера министърът на екологията Искра Михайлова се срещна с Националното сдружение на общините (НСОРБ) и обяви, че са проверени обществени поръчки за 556 млн. лв. и ще бъдат наложени санкции за общо 180 млн. лв. За пореден път Михайлова отказа да даде конкретна информация, въпреки че в медиите вече изтече черният списък на застрашените от орязване на средства общини.

Търговските вериги са вкарали в хазната допълнително 1 милиард лева от ДДС

Навлизането на големите търговски вериги у нас е „изсветлило“ оборотите от търговията на дребно. Това показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за навлизането на новите форми на търговия у нас в периода 2004 – 2013 г. Ефектът от това изсветляване се оценява на 5 милиарда лева. В резултат на това веригите са вкарали в хазната допълнителни 1 милиард лева от ДДС за същия период.

Русия заплаши със съд при нови санкции

Русия може да „покаже зъби“ при въвеждането на ограничения спрямо руските стоки, в частност пред съдебни инстанции и в Световната търговска организация(СТО), заяви вчера руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от агенциите.

“Труд”

Край на измамите с две шофьорски книжки

Българите, които живеят в страни от ЕС, няма да могат вече да си вадят шофьорските книжки у нас. Това гласят промени в Наредбата на МВР за условията и реда за издаване на свидетелства за управление на моторни превозни средства (МПС).

“Стандарт”

Падат 3 такси по кредитите

С три такси олеква цената на кредитите. Когато теглим нов заем, няма да плащаме за усвояването и управлението му. Пада и наказателната лихва при предсрочно погасяване на ипотечен заем. Така кошмарът на банкерите, че тълпи от длъжници ще обсаждат офисите им, е на път да се сбъдне след 3 месеца.

Мишо Белчев пее на Шулц

Две от естрадните ни легенди – Михаил Белчев и Георги Христов, ще открият със зрелищен концерт спектакъл предизборната кампания на БСП този петък в НДК. Както вече „Стандарт“ съобщи, събитието е в Зала 1 на НДК. Соцлидерът Сергей Станишев ще надъха червените симпатизанти и активисти за изборна победа. Кандидатът за президент на ЕК на европейските социалисти Мартин Шулц също ще държи реч на форума. Заедно с партийните послания обаче социалистите ще аплодират и шоуто „Танца на вятъра“.

“24 часа”

Данъчните връщат всеки пети, поискал отписване на стари дългове

50 000 българи са поискали опрощаване на техни стари задължения към хазната заради изтекла петгодишна давност.  Това съобщиха от Националната агенция за приходите вчера. Най-много били молбите за отписване на неплатени глоби към КАТ.

“Монитор”

Правят дрога от хапчета за синузит

90 килограма таблетки за синузит и алергии Cirrus са били открити в депо на наркоканал в Нови пазар, съобщи окръжният прокурор Диян Долапчиев. В малка лаборатория в Полша от хапчетата е трябвало да бъде извлечен псевдоефедринът, който е основната съставка за производството на амфетамин. Ако преработеното количеството беше стигнало до пазара, печалбата на престъпниците е щяла да бъде милиони.

Пенсионери искат СПА центрове за възрастни

СПА центрове специално за хора от третата възраст да бъдат разкрити в страната. За това се обявиха от Националния пенсионерски съвет.

„Да се създадат комплекси около минералните находища, където възрастните да почиват по 15 дни. Това би било много добра реклама за България, а и ще се разкрият нови работни места”, мотивира идеята главният секретар на съвета Димитър Кисимов.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене