С нарушена процедура фирма печели поръчка 2 г. да доставя хляб и тестени закуски на детска градина и Социалния патронаж в Пиринско

Без да има удостоверение за производство на хляб по утвърден стандарт „България“ и в нарушение на процедурата за обществена поръчка, фирма „Дейли фуудс“ АД е класирана на  първо място за доставка на хляб и тестени изделия за ЦДГ „Здраве“ и Домашен социален патронаж в община Кресна. Още при отваряне на техническите оферти в средата на септември тръжната комисия начело със зам. кмета по хуманитарните дейности Валентин Стоичков е констатирала, че регистрираното преди две години в Кюстендил акционерно дружество не е приложило исканите данни на електронен носител, което е задължително условие за всички участници, заявено още при обявяване на процедурата. Вместо „Дейли фуудс“АД да бъде отстранена от състезанието обаче, комисията дава 5 дни срок за набавяне на пропуснатите документи и на 3 октомври с протокол на тръжната комисия бе обявено, че се предлага за изпълнител на поръчката да доставя в следващите 2 г. хляб и хлебни изделия на детското заведение и Социалния патронаж в общината.

В публичния регистър на Българската агенция по безопасност на храните обаче няма информация „Дейли фуудс“ АД да има удостоверение за производство на хляб „България“, което е абсолютно задължително към изпълнителя на всяка поръчка за изхранване на деца. Само фактът, че липсва електронен носител в комплекта от документи на кюстендилската фирма, е достатъчен тя да не бъде допусната до следващ етап на конкурса, тъй като нито в Закона за обществените поръчки, нито в правилника за приложението му е предвиден ред да се допълва техническото приложение или да се отстраняват непълноти в него.

В публичния регистър на Областната дирекция по безопасност на храните – Кюстендил има регистрирани данни за хлебозавод на фирма „Дейли фуудс“ ООД, която обаче е заличена от Търговския регистър към настоящия момент и на практика не съществува.

Любопитнно е, че в съвета на директорите на акционерното дружество „Дейли фуудс“ са вписани Здравко Миланов Апостолов, Мирослав Стоянов Диамандиев и „Асетс груп“ АД, като първите двама са упълномощени за представители. „Асетс груп“ АД е с адрес на регистрация в Сливен и е учредено в края на 2015г. малко след „Дейли фуудс“ АД.  Според Търговския регистър негов представител е М. Диамандиев, който е в съвета на директорите на дружеството отново заедно със Здравко Апостолов и с „Алфа маркет България“ АД , също със седалище в Сливен. Мирослав Диамандиев е управител на хлебозавод „Демеа“  в Сливен на  „Бред къмпъни България“ АД,  в чийто съвет на директорите той е отново с „Асетс груп“ АД и с Калоян Синигеров. Името на Диамандиев нашумя в началото на 2016 г. покрай уволнението на електромонтьора в хлебозавода Живко Бъчваров, който разкри аферата „Филето с иглата“ в сутрешен тв блок и сезира за намерена от него игла в пушено месо главния прокурор и всички ангажирани институции. В блога „Сливенски вятър“ по повод уволнението на елмонтьора се изнесе любопитна информация за „Мел инвест холдинг“ АД, според която управителят на дружеството Мирослав Диамандиев е бивша охрана на ексминистъра на земеделието Десислава Танева.

Дружеството е първото работно място на депутатката от ГЕРБ Мария Белова, кметът от ГЕРБ на Сливен Стефан Радев пък е бил дълги години икономически директор на хлебозавода. Името на Диамандиев фигурира в Търговския регистър от 2009 г.  като партньор, мениджър и директор в над 20 компании и дружества в страната.

Кметът на Кресна Николай Георгиев е сигнализиран за нарушенията в процедурата на проведената обществена поръчка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене