Ето как да се предпазим от идващите вируси

Доцент с горещ коментар за ваксините!

Единственото нещо, което човек може да направи, за да се предпази от грипа, е да се ваксинира. Другото е да се храни добре и да спортува. Това заяви пред Нова телевизия доц. Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“.

„Ефикасността на противогрипните ваксини варира между 20 и 70 процента“, коментира той на въпрос ефикасни ли са ваксините против грип.

„Една от основните причини ваксините да не са толкова ефективни е, че вирусите са доста изменчиви. Всяка година има нови вируси, срещу които повечето хора нямат антитела. Проблемът не е в мутацията, а в новите вируси“, разкри докторът.

„Ефективността на ваксините при децата е около 48%, тоест доста по-висока от възрастните. На много хора тази ефективност им се струва ниска, но много от тях си купуват билети от лотарията, където шансът да спечелят голяма сума е едно на милион, дори повече“, каза още доц. Мангъров.

„Най-разумното нещо, което човек може да направи, е да се ваксинира – себе си и семейството си. Аз съм се ваксинирал. Не мога да се сърдя на хората, ако не го направят, но мога да ги посъветвам“, заключи той.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене