Без категория

Вестник Топ Преса представя тази седмица новата си рубрика “ Непознатият Югозапад“: ДРАМАТИЧНАТА ИСТОРИЯ НА Лиляна Златкова Илиева ОТ БЛАГОЕВГРАД

топ преса

Необичайна и тежка е съдбата на Лиляна Златкова Илиева от Благоевград. В своята изповед пред читателите на в. „Топ Преса” тя откровено споделя перипетиите в своя живот. Израства в домовете в Горна Козница и Стоб. От малка копнее да открие семейството си. На 17-годишна възраст майка й я посещава в Благоевград и я кани на гости в Пазарджик. По информация на лелите й и на други хора там тя разбира, че неин баща е Садък Мехмед Хасан – негър от Судан, и предприема самостоятелно издирване. Открива го в пазарджишко село…Мечтата на Лили е един ден да посети Судан и да се срещне с роднините си.

Казвам се Лиляна Златкова Илиева. Родена съм на 5 юни 1973 г. в Пловдив, но в документите пише, че съм родена в град Кричим. Имала съм брат близнак, раждаме се недоносени. Истинските ми имена са арабски, но истинският ми акт за раждане е при баща ми.

Майка ми се казва Златка Николова. Тя е родена 1953 г. и е от село Алеко, Пазарджишко – тя е от помакините, приела е мохамеданската вяра, иначе си е българка. Когато ме откри в пансиона в Стоб, тя доведе негъра.

Баща ми е от Судан. Името му е Садък Мехмед Хасан. През 1969 г. той идва в Пловдив да следва медицина. Навремето в Судан е бил в политиката, бил е комунист и издирван от собствената си държава. В Тодорово време е бил много близък с Живков. Много хора като ме видят в Пазарджик, твърдят, че е бил много добър човек, не само богат. Чичо ми е бил убит тука. Имам снимки на братята и сестрите му – много са симпатични, красиви. И той е бил хубав. Но майка ми му проваля целия живот.

Тяхната история е следната. Запознават се в Пловдив, тя е учела в някакво средно училище там. Работила е дълги години в Кричим (сега Стамболийски), в завода, където правят компотите и лютениците. Той заминава за Судан да прибере роднините си, баба ми и дядо ми, защото имаше преврат, война. Трябвало да отсъства един месец, обаче цели седем месеца е отсъствал заради преврата. Писал й е писма. Прибира се и я пита: “Златке, къде са ми децата?” Тя ни скрива и ни обявява за умрели. Скарва се с него и го изоставя. После се запознава с друг в Пазарджик и няма контакт нито с баща ми, нито с мене….

Епизод първи от цялата история този петък във вестник Топ ПРЕСА

от Лалка БЕНГЮЗОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене