Как ще празнуват празника на Архангел Михаил от двете страни на границата – в Гоце Делчев и в Стара Ловча

С тържествена вечерня и петохлебие още снощи в най-старата черква в квартал Кумсала започна празникът на Свети Архангел Михаил в град Гоце Делчев. 

Храмът „Свети Архангел Михаил“ е възрожденска църква в град Гоце Делчев, изграден е в 1811 година и е най-старата запазена църква в Неврокопско. Обявена е за паметник на културата с местно значение.

Храмът има 109 ценни икони от ХVІІ век, оцелели, оригинално резбовани стари царски двери на иконостаса, богато украсен резбован владишки трон и апликиран дървен таван. Тук се съхраняват и 70 икони от 1881 година, дело на иконописеца Серги Георгиев. Ценни са преносимите икони „Богородица Одигитрия“ и „Христос Вседържител“.

Много православни християни днес ще отидат да запалят свещ и запазената черква на Старо Ловча, днес Акрино.

„Свети Архангел Михаил“ или „Събор на Архангелите“  е българска възрожденска църква в обезлюденото село, останало на територията на Гърция, 

Църквата е построена в 1848 година, както се разбира от плочи, вградени в северната и източната страна. В 1884 година е добавена монументална камбанария. Храмът е с големи размери 25,50 на 17,90 м. В архитектурно отношение църквата е трикорабна базилика с трансепт и женско отделение на втория етаж. В центъра на западната страна в 1884 година е построена камбанария. И в този храм стенописите в храма са дело на зографа Серги Георгиев от Неврокоп и датират около 1860 – 1870 година.

Още преди да бъде отворен граничния пункт Илинден Ексохи на храмовия празник, всяка година се организираха българо – гръцки събори, на които се срещаха хора от двете страни на границата, за което се отваряше кльона на граничнатата бразда. Днес преминаването е през граничния пункт.

hronika

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене