Завод за 5 млн. лв. строят в Симитли собствениците на открадната с фалшив електронен подпис фирма

_thumb

Павел и Николай Стоименови са амбицирани да пласират продукцията си не само на фермерите в Пиринско, но и в Гърция и Македония, правят и мелница

Завод за производство на фураж на стойност 5 млн. лв. се строи в Симитли, вчера братята бизнесмени Павел и Николай Стоимено­ви направиха първата копка в присъствието на бизнес партньори, работници и представители на Общинска администрация. Заводът ще бъде разположен на площ от 10 декара край жп линията, близо до общинския пазар, и трябва да бъде завършен и пуснат в експлоатация през месец юли 2015 г. Любопитна подробност е, че бизнес начинанието е дело на собствениците на „Агробел 2001“, около чието име има­ше грандиозен национален скандал, след като братята Стоименови сигнализираха, че фирмата им е открадната от престъпници,злоупотреби­ли с електрония им подпис. Аферата с кражбата е първа­та по рода си у нас. Дяловете на Стоименов са били изку­пени с фиктивен договор за покупко-продажба на 6 януа­ри. Сделката е била нотариал­но заверена в Шумен и впи­сана в Търговския регистър на 17 януари, докато собстве­никът е бил в чужбина. Прех­върлянето е станало с оби­кновен електронен подпис от 50 лева. Ужиленият Стоиме­нов обаче имал късмет, че дни по-късно разкрил измамата, след като друг нотариус му съобщил за сделката. Оказа­ло се, че новият собственик е Станимир Василев, който е жител на варненско село и е изиграл ролята на „бушон“ в схемата. Мъжът взел дребна комисиона и се явил лично при изповядването на сдел­ката в Шумен. Заедно с „бу­шона“ имало и друг мъж, за когото се предполага, че всъщност е мозъкът на схе­мата.

„Това вече е зад гърба ни, нещата се изчистиха и гледа­ме с оптимизъм напред“, ка­за вчера пред „Струма“ Павел Стоименов. Двамата с брат му са амбицирани новото на­чинание да бъде успешно, ин­вестирали са 50% собствени средства, останалите 2,5 млн. лв. са от спечелен проект по Програма за раз­витие на селските райони. „Обработваме над 80 000 де­кара земя в Северна Бълга­рия и в Южна, около Стара Загора, в един момент ре­шихме, че е по-добре вмес­то да изнасяме зърно в чуж­бина, да изнасяме краен про­дукт, така ще печелим пове­че от принадената стойност, а междувременно ще дадем и повече работа на наши съ­народници. Районът на Си­митли и въобще Пиринско е изключително подходящ за производство на фуражи, за­щото открай време тук има много животни, а бъдещата ни дистрибуторска мрежа трябва да обхване и Северна Гърция и Македония. В пред­приятието в производствена­та линия ще работят поне 20 души от общината, а като прибавим и дистрибуторите, и т.н., поне още толкова ра­ботни места ще разкрием“, обяснява Павел.

„Има европейски пари за малък и среден бизнес в сел­ското стопанство и трябва да се възползваме от тях, защо­то България си плаща внос­ката в ЕС, ползваме европей­ски машини, торове и пр., редно е и ние да имаме полза от членството, не да сме са­мо консуматор или да изнас­яме суровина вместо краен продукт. Ние сме патриоти с брат ми и затова залагаме в Симитли бъдещия завод, до­ри данъчно сме регистрира­ ни в Симитли, за да влизат в местната икономика налози­те. Не искам земляците ми да ходят да копаят картофи в Гърция или да пасат овце в Испания, искам да им вдъхна кураж, че и тук могат да живеят от труда си“, обяснява виж­данията си бизнесменът.

„От местен патриотизъм но­вият завод дори ще носи име­то „Симит“ – на името на об­щина Симитли. Ще произ­вежда по 5 тона гранулиран фураж на час, или при пълна натовареност възможностите на поточната линия са за 100 т дневно. Следващата стъпка е построяването на мелничен комбинат. Ще произвеждаме качествено брашно за хубав хляб, проучваме точно какви видове пшеница трябва да отглеждаме, за да предлага­ме качествена продукция“, разкрива Павел.

Директор на новия фуражен завод ще бъде младият биз­несмен Славчо Гургулеев.

На първата копка бе и кме­тът на Симитли Апостол Апо­столов, който получи спе­циални благодарности от два­мата бизнесмени за съдей­ствието на Общинската адми­нистрация. Събитието завър­ши с коктейл, организиран от агенция „Диаманти“.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене