Бумът, кризата и пишман строителството в Пиринско! Чужденците завлякоха български банки, за да инвестират в Банско и Разлог, сега бягат, зарязали дългове и имоти!

В Благоевград кооперации никнат като гъби, купувачи няма

Бумът в строителството и инвестициите в Банско и Разлог нанесе сериозни щети на банковата система у нас.

В последната една година голяма част от построени хотели и кооперации в курортните градове пустеят, част от апартаментите са недовършени, други опразени и собствениците им, най-често чужденци, са ги оставили безпризорни на грижите на банките, които всеки ден обявяват на страниците на съдия изпълнителите продажби на имоти.

Цените се сриват, а банките губят от невъзвращаемите кредити.. Страховита е гледката от недовършени апарткомплекси в близост до Пирин Голф. В местността „Църнако“ на територията на Разлог, семейство Джефри и Сюзан Мънроу, инвестирали в купуването на три апартамента в комплекс „Аспен голф“, взели кредит от местна банка, направили апартаментите и от около година не са се вясвали в тях, както и не погасяват кредита си.

Българската банка е поставила на тезгяха на съдия изпълнител трите жилища на смехотворни цени, трите заедно не струват 100 000 лева. Апартаменти в празни комплекси в Банско пък вървят на смешни цени от 9-10 хиляди лева, до максимум 40 хиляди, се вижда от страниците на съдия изпълнителите.

Продават се дори цели обзаведени и работещи хотели. Банско бе презастроен в бума на строителството преди няколко години. Строителите и инвеститорите обаче надцениха възможностите на курортния град. В Банско почти всеки жител е хотелиер, което създава безмислостна конкуренция, а броят на туристите намаля.

Така се опразниха цели апарткомплекси, хотелите се пълнят само в разгара на сезона, което е крайно недостатъчно за оцеляването им. Бум на строителството забелязваме и в Благоевград. Тук строителите се роят като пчели, кооперации никнат като гъби, а купувачи няма. На малки площи се строят жилищни кооперации, апартаментите приличат на клетъчни батерии, а цените – огън.

Застрояването в Благоевград бележи пик в последните 2 години, но това не снижава цената на продаваните апартаменти, които вървят от 400 евро на квадрат на горе. Не са рядкост сградите, които стърчат като паметници недовършени, тъй като строителния предприемач е свършил парите и замразил строежа си, разчита на продажба на зелено и когато това не се случи спира строителството..

Бумът на строителството в Благоевград в момента е в разгар, продажбите на апартаменти падат, твърдят от агенции за недвижими имоти в областния център., според които тенденцията се задълбочава ежедневно.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене