Топ Преса с благодарствена грамота от Дружба „Родина“

Честване на 80-годишнината от създаване на Дружба „Родина“, организираха снощи в Гоце Делчев активистите на Дружба „Родина“. Българомохамеданската културно-просветна и благотворителна организация Дружба „Родина“ е движение на българите мохамедани в Родопите за културно издигане и приобщаване към българската нация. Организацията е създадена на 3 май 1937 г.  в гр. Смолян, по инициатива на 22-годишни Ариф Бейски (Камен Боляров), на 20 младежи българи мохамедани и двама българи християни – Петър Маринов и Георги Петров. Нейните учредители и многобройни членове целят да дадат отпор  на засиления тогава натиск от страна на про-турски и фанатизирани ислямски кръгове за откъсване на българите мохамедани от българската нация. Непосредствено след налагането на комунистическата тоталитарна система в България през 1944 година, Дружба „Родина“ е обявена за фашистка организация, забранена е, а нейните активисти са малтретирани, съдени и вкарани в затвор. Едва преди осем години Дружбата е възстановена и започва дейността си при новите, по-благоприятни условия.

На присъстващите в отбелязването на годишнината бе показан документален филм за дейността на Дружба „Родина“ в периода 1937 – 1944 г. и след възстановяването й 2009 – 2017 г.

Прочетени бяха благодарствени адреси изпратени от кмета на Гоце Делчев, Валери Москов и от президента Румен Радев. Членът на Съюзите на българските писатели, на журналистите и учените, писателят и поетесата Елена Аленова представи накратко издателската дейност на Дружбата след възстановяването й преди осем години. Мустафа Авдиков, съпредседател на Дружбата, приветства присъстващите с 80 – годишнината на организацията и обясни защо е било необходимо да се възстанови Дружбата.

Академик Георги Марков връчи благодарствена грамота на медийната група Топ Преса и на други медийни и организации и общественици за подпомагане и съпричастност към каузата на патриотичната и родолюбива дейност на Дружба „Родина“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене