Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

НЕК продължава да крие колко дължи

Няколко седмици след като икономическата комисия в парламента изиска от ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) да представи данни за състоянието на дружеството към края на 2013 г., от компанията продължават да крият колко са задълженията и дали се увеличава загубата. Вместо това в последния работен ден преди празниците Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) свика пресконференция по „актуални проблеми в сектор енергетика“, на която бяха обявени данни към средата на миналата година.

“Сега”

България изостава по растеж и от държавите в Централна и Източна Европа

По-голямата част от страните в Централна и Източна Европа печелят от възстановяването на развитите икономики и ще отбележат сериозен икономически растеж през 2014 г. Перспективите са най-добри пред Латвия, Литва и Полша. България обаче остава далеч назад след лидерите в тази класация и не успява да се възползва от оживлението в ЕС. От 11 изследвани държави тя се нарежда на 9-о място по прогноза за растеж. След нея са само Словения и Хърватия.

Над 4000 учители напуснаха системата на образованието през 2013 г.

На фона на крещящата нужда от учители общо 4074 преподаватели от 306 държавни и 1098 общински училища са напуснали системата на средното образование през 2013 г. Това показват данните на Министерството на образованието. Анализ на синдикат „Образование“ при КТ „Подкрепа“ показва огромната необходимост от учители в почти всички области на страната. Очаквано най-търсени се оказват специалистите по английски език и информационни технологии. Преподаватели по чужди езици и ИТ се търсят предимно в големите градове – София, Пловдив, Благоевград, Разград, Шумен, Бургас, Варна и др.

“24 часа”

Над 6 млн.лв. платени на радиа и телевизии за реклама на еврофондове

Hад 6 млн. лева са били платени от правителството на радиа и телевизии за рекламана на европейските програми, показва справка, обявена на сайта на Министерския съвет. В нея е направена разбивка на суми. Едната е за изплатените по договори в периода 1 юни 2013 г. до 2 април 2014 г. – тоест по времето на правителството на Пламен Орешарски.

Търговци внасят нелегално по 10 млн. цигари дневно през един ГКПП

Дребни контрабандисти успяват да прекарат по около 10 милиона незаконни цигари дневно през всеки от по-натоварените гранични пунктове у нас.

Само на Капитан Андреево за едно денонощие поне 100 коли, 30 автобуса и близо 500 камиона вкарват нелегално у нас малки пратки папироси от 1 до 10 мастербокса.

“Стандарт”

Пълна проверка в митниците

Пълна проверка в митниците ще прави новият шеф на агенцията Павел Тонев. Гледаме под лупа обществените поръчки от 2009 насам, съобщи той в интервю за „Стандарт“. Ще бъдат проверени и всички назначения от времето на Ваньо Танов.

Треска за 3,6 тона злато край Седефче

„И да отворят златния рудник, при нас хора не останаха. Имаме само едно момче на 24 г., което би могло да бъде миньор“, кърши ръце кметът на Седефче Мехмед Селим. Преди четвърт век в момчилградското село са живели 800 души, а днес са 150, в голямата си част в циганската махала „Снегово юг“. По време на възродителния процес в Турция се изселили половината, следващата вълна пък се насочила към Белгия. В Седефче допреди петнайсетина години над 40 семейства гледали тютюн, работа давал и шивашки цех. „Тютюнът окончателно умря, не остана кой да го гледа“, допълва кметът.

50% бонус за изрядни длъжници

50% бонус да получават изрядните длъжници. Това ще предложат юристи от БСП като поправка в Закона за частните съдебни изпълнители. Тяхната идея е лоялните длъжници да плащат само 50% от таксата на съдебните изпълнители, ако платят всичките си задължения в посочения срок.

“Труд”

Разкритие в доклад на посолството ни в Лондон: Бум на фалшиви обяви за работа

Фалшиви обяви за работа във Великобритания заливат мрежата, разкри доклад на посолството ни в Лондон до Главната инспекция по труда.

Нашенски измамници копират реално съществуващи фирми и предлагат от тяхно име атрактивни оферти.

Депутатите избягали 2291 пъти от парламента

Депутатите са натрупали 2291 отсъствия от работа без основателна причина. Това става ясно от списъците с неизвинени неявявания в пленарната зала за периода от 21 май 2013 г. до 1 април т.г., публикувани в сайта на парламента.

“Монитор”

Баща преби до смърт 7-годишното си дете

Баща преби до смърт собственото си дете навръх Великден в Русе. Първокласничката Пламена издъхнала от тежките травми още преди да постъпи в болницата.

Божията майка излекува момиче с болно сърце

Чудотворната икона на Света Богородица спаси моята внучка Яница, която оздравя напълно. Лекарите я държаха 3-4 часа на операционната маса, за да преценят, че детето е напълно здраво и няма нужда от хирургична интервенция. За това разказа вчера пред „Монитор” Янка Русева от старозагорския град Раднево.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене