Без категория

Ивайло Калфин за това има ли война в БСП

Ивайло Калфин

Ивайло Калфин – евродепутат, в интервю за предаването „Здравей, България” по Нова телевизия

Водеща: Вече имаме жива връзка със Страсбург, където е евродепутатът Ивайло Калфин и очевидно водач на листата на АБВ за предстоящите евроизбори. Добро утро.
Водещ: Добро утро, г-н Калфин.
Ивайло Калфин: Добро утро, здравейте.
Водеща: Изслушахте и предполагам сте изчели всичко, което беше изговорено по ваш адрес вчера от вашите може би вече бивши колеги от БСП – предателство и още нещо. Вашият коментар, с това да започнем, а след това да влезем и в детайли на думи, произнесени вчера от Георги Първанов на пресконференцията. Но първо за предателя.
Ивайло Калфин: Реториката въобще с предателство, разцепление и т.н. напомня 60-те години сталинизма. С кое точно предателство? Аз приключвам мандата си като избран от БСП, някой да извади един факт, с който да кажа, че аз не съм си изпълнил ангажимента и работата, и си позволявам да си кажа мнението. Между другото съм го казвал доста пъти публично, но очевидно че на някой това нещо не му харесва.
Водещ: Новото обвинение е, че прекалено много е инвестирано във вас, вие сте глезеното дете на БСП и че в един момент играта се обръща в 90-та минута и даже не сте били докрай откровен при разговора си със Станишев какво точно ще направите като ход.
Ивайло Калфин: Това не е вярно. Последният ми разговор с г-н Станишев, предпоследният беше в неделя пред други свидетели и много добре знаеха какво ще направя. Така че това просто не е вярно.
Водеща: Т.е. в неделния разговор, аз се извинявам, че влизаме в детайлите на личен разговор, вие сте съобщили намерението си да бъдете водач на листа на АБВ. Нещо, което в момента Сергей Станишев казва, че не е вярно, че не сте му споделили намеренията си.
Ивайло Калфин: Точно така. Намеренията ми бяха абсолютно ясни за него.
Водещ: На какво залагате, не залагате ли на куц кон, дотолкова, доколкото абсолютно всички коментатори обясняват, че не може да имате шанс, че напротив, ще мобилизирате и втвърдите БСП?
Ивайло Калфин: Като гледам истерията, която се появи – изведнъж БСП си намери врага, с голям ентусиазъм. И не говоря за БСП, говоря за ръководството и хора, които кръжат около тях или имат някои специфични отношения с ръководството. След като не ги притеснява нашето движение, нашият опонент не е БСП, нашият опонент е начинът, по който се управлява държавата. Така че не виждам /…/ интерес към нас.
Водещ: Какъв е начинът и от кого е зависимо ръководството? Много тежко обвинение вчера от Георги Първанов, че БСП е в тежка зависимост, че се свеждат за изпълнение от ръководството решения, взети извън партията, а ръководството е просто изпълнител. Можете ли да аргументирате подобно твърдение?
Ивайло Калфин: Не, аз никога не съм го правил и отказвам също да коментирам думи на други хора, включително и на Георги Първанов. Това, което мога да кажа аз, е, че въпреки много настоявания за редица конкретни идеи – примерно коалиционно споразумение, ясно отношение към „Атака”, обяснения за кадрови назначения и т.н., това не се случва. Включително и коалиционният партньор ДПС каза, че те всъщност не управляват в коалиция. Става въпрос за една абсолютна непрозрачност в управлението на държавата, кой носи отговорност, кой взема решенията и какви са следствията за тях. Ето срещу това протестираме.
Водеща: Г-н Калфин, дайте един или два примера за назначения, за които и на вас не са ви обяснили защо са направени.
Ивайло Калфин: Примерът, който всички знаем, е примерът, който /…/ целия кредит на доверие към това управление и той беше с г-н Пеевски. Така и не се разбраха мотивите за това предложение. Но след това, ако се разходите и по страната и видите начина, по който се правят назначенията, поговорите с хората, ще видите, че има едни много странни неща. Включително вчера на пресконференцията беше една дългогодишна председателка на БСП в община Кирково, която знаете, че възрази срещу монопола на другия коалиционен партньор в назначенията, която, в следствие на мнението си, е без работа вече.
Водеща: Когато сте разговаряли със Сергей Станишев за това, за което говорите в момента, какво ви отговаря той?
Ивайло Калфин: Сергей се опита да ме убеди с всички аргументи по-меки от тези,които ги каза вчера, да остана в плановете на БСП за следващата листа.
Водещ: Кои са сталинските методи, за които говори АБВ? Сталински методи в БСП.
Ивайло Калфин: Говоря за това, което ви казах и в началото. АБВ не е създадено, за да се бори с БСП. Това не е никакъв вътрешнопартиен проблем. Аз с вътрешнопартийни проблеми много отдавна не се занимавам. Сталинският речник…
Водеща: Кажете какво ви обеща Сергей Станишев?
Ивайло Калфин: Сталинският речник е свързан именно с думи предателство, изключване, отцепване, разцепване и т.н. Вижте реториката.
Водеща: Това стана ясно. Какво ви обеща Сергей Станишев по време на неделната ви среща, на която твърдите, че сте оповестили намеренията си да водите листа на АБВ. Обещава, че ще бъдете водач на листата за евровота на БСП или нещо друго?
Ивайло Калфин: Аз имах няколко разговора със Сергей Станишев през последните дни, не е само един. Намеренията ми бяха ясни, не бих искал да влизам в детайли, това, което искам да кажа, е, че аз нямам никаква претенция към него и ръководството на БСП за мястото, което евентуално биха ми предложили в листата на БСП, включително дадоха добра оценка за работата ми до този момент.
Водещ: Откъде се финансира АБВ?
Ивайло Калфин: Така че тук не става дума за това, което се и лансира някъде, че аз съм недоволен от номинации. Нещо точно обратното, аз съм изключително благодарен на всички хора, с които и за които съм работил, за които ще продължа да работя, за номинациите.
Водещ: Много медии питат откъде се финансира АБВ и дали няма помощ от страна на Бойко Борисов?
Ивайло Калфин: Ще ви кажа много точно. АБВ към момента няма особени разходи освен някои разходи, свързани с пресконференцията. Аз съм сметка засега на мое име, докато не се получи регистрацията, тя е отделна, открих я с 3000 лева, за един ден имаше още 5000 лева дарение от симпатизанти. Това е достатъчно за тези първоначални разходи, които направихме. Няма да се финансираме и не сме зависими от никого.
Водеща: А откъде ще се финансирате вече в разгара на кампанията, за което знаем трябват доста пари?
Ивайло Калфин: Да. И трябва да ви кажа, че нашата кампания ще бъде една от евтините кампании. Ние нямаме възможността да си позволим това, което, това е също една хубава тема ,свързана с партийните субсидии. След като отиват за църкви и дарения, очевидно че са им повече на практика.
Водещ: Чия регистрация ще използвате за листата, на коя партия, на коя формация?
Ивайло Калфин: Най-вероятно ще бъде регистрирана коалиция от малки партии.
Водещ: С кои други?
Ивайло Калфин: В смисъл кои други?
Водещ: Малки партии.
Ивайло Калфин: За кои други говорите?
Водеща: Кои малки партии?
Ивайло Калфин: Ако говорите за други, АБВ не е партия.
Водеща: Кои партии?
Ивайло Калфин: Тогава, когато стане коалицията, тогава ще го обясним, ще го обявим. Но трябва да ви кажа, че и в момента има изключително силен натиск и върху хора, които са изразили съпричастност, даже и върху хора, с които се срещаме и приказваме.
Водеща: Какви, кои?
Ивайло Калфин: Искам да спестя имената.
Водеща: От кого?
Ивайло Калфин: Натиск от различни кръгове, включително партийни, да се върнат назад.
Водеща: Хора, които ще се присъединят или са се присъединили към АБВ. След малко ще имаме разговор с един такъв човек. Взаимоотношенията на АБВ с ГЕРБ и Бойко Борисов . Имате ли информация Георги Първанов, утре ще имаме възможността да го питаме лично, да се е срещал последните дни с Бойко Борисов, за да може да се организира това, на което станахме свидетели вчера?
Ивайло Калфин: Не, нямам такава информация. Доколкото ми е известно за организацията и доколкото съм част от нея, Бойко Борисов няма никакво отношение към нея. ГЕРБ ни е основният политически опонент, ние сме хора с леви убеждения, въпреки че търсим съгласие по доста теми, което липсва. Ако се сетите за три неща в България, по които има съгласие между политическите сили, е добре. И вместо това слушаме коментари като предишния ви коментатор, който разказва кой какво приказвал и кой с кого се срещал. Не знам да има такива срещи, ГЕРБ ни е основният политически опонент, начинът, по който ГЕРБ управляваше държавата, по изключителен начин отврати хората от правенето на политика. За съжаление елементи от това продължават и днес с това, което става.
Водещ: Твърдите ли, че БСП е контролирана отвън?
Ивайло Калфин: Не, БСП е контролирана от ръководството си.
Водещ: То изпълнява ли чужда воля? Такова обвинение тежко се чу вчера, че е в тежка зависимост и изпълнява чужди решения.
Ивайло Калфин: Не знам дали изпълнява чужди решения, но когато говорим за коалиционни споразумения, имах предвид точно това, да се знае коя партия примерно какво прави, какви са й приоритетите и по какъв начин се държи в управлението. Така че откъде идват решенията, които се взимат в БСП, би било много по-ясно, ако действително този процес се сложи на прозрачна основа. Очевидно е, че няма желание за това.
Водещ: Последен въпрос, ще ви помоля за кратък отговор, помага или пречи Бойко Борисов, когато се изказва особено ласкаво за Георги Първанов?
Ивайло Калфин: Мнението на Бойко Борисов в случая няма никакво значение, мен въобще не ме интересува. Бойко Борисов е човек и министър-председател, който се надявам да не се върне на власт повече в България. Не търсете каквато и да е интрига там.
Водещ: Какъв резултат очаквате? Какъв резултат си поставяте? Мрачните спрямо вас прогнози на Антон Кутев са 2-3 %.
Ивайло Калфин: Това е чудесно. Предлагам на БСП да се фокусира върху кампанията и противника си, надявам се ние да не сме основният противник и да не се извинява с нас за резултата си. Не мога да ви кажа, нова формация, трудно ми е да ви кажа броя гласове, но знам, че имаме подкрепа на много места и съм уверен, че ще имаме успех.
Водеща: Благодаря ви, благодаря ви за това интервю.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене