Делото за убийството на Николай Радев-Отвертката зацикли!

Съдия Начев се ядоса и нареди: Да се назначат резервни защитници на Карастоянови

gallery

Поредното отсъствие на адвокатите Марковски, представляващи фамилия Карастоянови от Дупница по делото за убийството на Николай Радев-Отвертката, ядоса председателя на състава на Окръжен съд – Кюстендил Мирослав Начев. „Задължавам до 3 ноември Адвокатската колегия в Кюстендил да назначи резервни защитници на Владимир, Николай и Иван Карастоянови. Причината е честото отсъствие от съдебните заседания и с оглед на по-бързото приключване на делото. Насрочвам следващото заседание за 16 ноември, като за тогава трябва да бъдат призовани и адвокатите Димитър и Марин Марковски“, заяви Мирослав Начев.
В съдебната зала се явиха подсъдимите Владимир и синовете му Николай и Иван Карастоянови, и единственият адвокат Тервел Раев. „Колегата Димитър Марковски не може да се яви на делото, тъй като е с тежка двустранна бронхопневмония, ще се лекува две седмици. Предписан му е и най-тежкият антибиотик, освен това е и на инжекции“, заяви Тервел Раев.

Марин Марковски пък не се яви на заседанието с мотива, че трябва да представлява обвиняем пред Ловешкия окръжен съд. Заявлението му бе прочетено от съдия Мирослав Начев. „Господин съдия, няма да присъствам на заседанието, тъй като така и или иначе делото ще се отложи заради заболяване на Димитър Марковски и заради отсъствието на вещите лица“, прочете Мирослав Начев.

Вчера съдът трябваше да приеме и последната експертиза, тя е тройна съдебномедицинска, изготвена от петима вещи лица. Две от тях обаче бяха депозирали молби за отлагане. Това бяха експертите Гроздева и Хаджиев. „Моля да отложите делото, тъй като не сме в състояние да присъстваме, тъй като сме ангажирани с преподавателска дейност в Медицинския факултет на Софийския университет. Прилагаме график на учебната програма, както и служебни бележки от ведомството“, записаха вещите лица.

„Действително отсъствието и на едно вещо лице е пречка за даване ход на делото, тъй като експертизата е изготвена от петима души и присъствието им е задължително. Те са компетентни, действително може да са ангажирани с преподавателска дейност, това е по-малкият проблем. Назначаването на резервни защитници е много резонен ход на съда, тъй като, без да съм точен, отлагането на делото от страна на фамилия Марковски бе повече от осем пъти. С тези резервни защитници оттук нататък няма да се налага отлагането на делото по тази причина. Назначаването на служебни защитници трябваше да се случи много отдавна. Въпреки че делото е обемно, то не представлява някаква правна сложност. Все пак адвокатите ще отделят от личното си време и да се запознаят“, заяви адвокат Емил Атанасов, който представлява гражданските ищци Гълъбина и Юлий Радеви, майка и баща на убития Николай Радев-Отвертката.

„Горе-долу всички процесуални действия дотук са извършени, ние единствено ако съдът ни даде възможност, ще поискаме разпит на един свидетел. Той е бил пациент в отделението, когато е приет Николай Радев-Отвертката. С него ще установяваме какви болки и страдания е изпитал Николай. Той е викал и крещял преди медицинската интервенция. Ние го намерихме случайно, той е познавал Николай Радев индиректно и бидейки в същото отделение, е станал неволен свидетел, чул е писъците и виковете за помощ“, заяви Емил Атанасов.

Семейство Карастоянови след края на процеса отказаха коментар по случая.
Николай Радев почина на 12 март 2014 година в дупнишката болница след прободно нараняване в областта на корема. Няколко часа по-късно полицията задържа тримата участници в сбиването – стоматолога Владимир Карастоянов и синовете му Николай и Иван Карастоянови. Според разследващите причината за сбиването е Владимира, дъщеря на анестезиолога Николай Карастоянов, която била заплашвана от Отвертката.

Кюстендилски окръжен съд първоначално постанови по отношение на тримата мярка „задържане под стража“, която 3 месеца по-късно бе променена от САС в „подписка“.

ГЕРГАНА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене