Благоевградчанин падна в 3-м изкоп, след три дни го откриха премръзнал

75-годишният Ч. Михайлов е открит премръзнал и прегладнял, паднал в 3-метров ров в центъра на Благоевград. В тежко състояние е приет в реанимация на благоевградската болница.

Възрастният мъж е бил обявен от близките си за издирване от 3 дни, завчера е открит треперещ, с мокри дрехи, в шок и с ниско кръвно налягане 40/80, без ориентация. Намерен е в изкоп в района на казармите на ул. „Ал. Стамболийски“ след подаден сигнал на тел. 112.

На място пристигнали служители на полицията. Ч. Михайлов с линейка е транспортиран за благоевградската болница. Първа помощ му е оказана в спешно отделение от екип начело с д-р Ваня Стоянова. Той няма спомен как е станал инцидентът.

Касае се за животозастрашаващо състояние, хипотермията е настъпила след оставане на открито при ниските температури през нощта и проливния дъжд,  установено е и мозъчно сътресение при мъжа, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

След реанимационните действия е овладяно критичното състояние на пострадалия, той вече е стабилен, но остава за интензивно лечение под наблюдение от анестезиолози, уточни болничният директор.

Особено чувствителни на преохлаждане са възрастните хора, чиято защитна функция на организма е отслабнала, при тях това състояние бързо може да се превърне в заплаха за живота, както е в конкретния случай, каза д-р Митев. Спадането на телесната температура води до нарушаване на функцията на много органи, развива се дихателна недостатъчност и последиците са особено сериозни. Пострадалият е бил и прегладнял, с ниски стойности на кръвната захар.

Това е първият случай за сезона на премръзнал пациент, приет за болнично лечение, от региона. Служители на полицията уточняват обстоятелствата около падането на мъжа в 3-метровия ров, засега е изяснено, че той не е станал обект на престъпление.

СЛАВА ИВАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене