Бивша учителка и съпругът й, спортен активист, са натровените с диви гъби в Добринище

Бившата учителка Мария Трендафилова от Добринище и съпругът й Костадин, експредседател на местния ски клуб и дългогодишен ръководител движение в БДЖ, са натровените с диви гъби, за което struma.bg писа. Пострадалото семейство миналата нощ е транспортирано с линейка в Клиниката по токсикология на столичния институт „Пирогов“.

Инцидентът станал завчера в дома им. Двамата консумирали опасната храна около 14,00 часа, не е известно откъде са набавили гъбите, но е ясно, че са диви – сърнела и масловка, а не култивирани. След няколко часа почувствали силни болки в корема, гадене и повръщане. Своевременно потърсили помощ при личния лекар. Приети са за оказване на спешна помощ в Разлог, откъдето са транспортирани за спешно отделение на МБАЛ – Благоевград с остра хранителна интоксикация.

„Не са губили съзнание, и двамата са били адекватни, при такова отравяне има риск от поява на усложнения на по-късен етап, което налага лечение със специални водно-солеви разтвори и медикаменти, които пречистват организма”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Той потвърди, че пострадалото семейство са яли диворастящи гъби.

„При това семейство първите симптоми за отравяне с повръщане и общо неразположение са се появили още същия ден, което е решаващо за бързо овладяване на интоксикацията. Някои обаче решават, че са настинали, и вместо да потърсят лекарска помощ, пият аспирин и чай. Коварното е, че в повечето случаи тялото подава първите по-сериозни сигнали след 8 часа, а понякога и след ден-два. Късната диагноза е лоша прогноза, защото с всеки изминат час разрушителната сила на отровните вещества расте. Хората трябва да знаят, че отравянето с гъби през този сезон е рисково, времето е влажно и топло и има много диворастящи гъби. Винаги има риск човек да се заблуди, това е първият тежък случай за този сезон от региона”, подчерта д-р Митев.

Малката сърнела и белият вариант на зелената мухоморка са като сестри. По думите му особено опасни са тези, които се берат току-що поникнали и често не се виждат отличителните им белези. Коварното на болшинството от двойниците е, че вкусът им е досущ като на ядливия родственик.

Лекарите уточниха, че гъбите са храна, която е трудносмилаема, дори и да са ядливи. Ядливите диворастящи гъби пък могат да се превърнат в отрова, когато растат на замърсена почва, съдържаща тежки метали, пестициди и др. Причината е, че гъбите са като пречиствателна станция – приемат всички отрови.

Близки до семейството съобщиха, че състоянието им вече се подобрява. Семейство Трендафилови са сред уважаваните в Добринище. И двамата са пенсионери, в момента се занимават с частен бизнес – собственици са на малко семейно хотелче.

ЕКИП „СТРУМА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене