Гръцки фермери се заканват на петрички адвокат в съдебна зала

На 12 октомври в Серес гръцки фермери, които блокираха през зимата на 2016 година  границата при Кулата – Промахон, се заканиха на петричкия адвокат Барис Харизанов за саморазправаПо време на дългата блокада на границата той подал жалба до прокуратурата в Серес за незаконните и според гръцките закони действия на фермерите. Тогава за близо месец стотици български превозвачи претърпяха огромни загуби, разказа Харизанов в предаването на Нова телевизия „Часът на Милен Цветков“.

„Аз от доста време защитавам правата на българи в Северна Гърция и често ходя на дела в съда в Серес. След моята жалба бях изненадан от бързата реакция на гръцката прокуратура, които веднага започнаха разследване първо срещу неизвестен извършител. Много бързо бяха установени персонално 30 от най-активните фермери,  участвали в незаконното и агресивно блокиране на границата.

На заседанието на 12 октомври не беше даден ход на делото, поради неявяване на всички адвокати на обвиняемите“, разказа още Харизанов.   

 Той допълни, че в съдебната зала 30-те фермери и техните приятели се заканили на българина:

„Аз се явих в качеството си на свидетел, защото делото е заведено от Районната прокуратура в Серес по жалба на гръцката държава. Фермерите физически не ми посегнаха, защото има здрава съдебна охрана, но чух подмятания от сорта: „Тоя българина после ще види“. Аз говоря свободно гръцки, но това не ги спираше да ми се заканват“, сподели Борис Харизанов.

 Накрая той допълни, че след като приключи това дело, колкото и да го шиканират адвокатите на фермерите, той смята да предяви граждански иск за причинени имуществени и неимуществени вреди за 50 евро срещу 30-мата фермери:

„За назидание, за да не се повтарят повече такива незаконни блокади“, завърши адвокатът.

 Обиди и заплахи за петрички адвокат на дело срещу гръцките фермери

 Младият адвокат Борис Харизанов от Петрич е единственият българин, който сезира гръцките власти за нарушените му права по време на блокадата на границата от гръцките фермери през зимата на 2016 г.

Преди дни той присъства на старта на наказателното дело в съда в Серес, където обвиняемите земеделци се държали агресивно и го заплашвали с физическа саморазправа.

„На 12 октомври отидох в Серес за самия процес . В момента, в който съдебният състав започна да чете имената на свидетелите и обвиняемите, аз трябваше да се изправя и разкрих самоличността си. Не е имало някакви физически съприкосновения с мене, но в залата имаше подхвърляния от сорта на. В залата имаше полицейски служители, които охраняваха реда и спокойствието“, разказа Борис Харизанов.

 „Начинът е този. Контраблокада, блокада са непознати за закона. Единственото, което трябваше да се случи е да си търся правата по този начин.“

Ние, в Югозапада, сме много пряко зависими от гръцкия бизнес. 30-ина дни ние бяхме длъжни да търпим своеволията на една шепа народ, която нанесе огромни загуби на България.

2016 година подадох жалба в прокуратурата в Серес срещу неизвестен извършител и срещу всяко отговорно лице. Прокуратурата се е задвижила и е повдигнала обвинения срещу 30 фермери. Факт е, че 3 дни след жалбата границата се освободи… дали аз съм били виновен или не, не знам.

 

 

E79 News; Снимки: Нова телевизия

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене