С водосвет и курбан положиха основния камък на църквата в Изгрев

Неврокопският митрополит Серафим положи основния камък на новостроящата се църква в Изгрев. Празникът, октомврийското слънце и богоугодното начинание събра на едно място стотици жители на благоевградското село.

Днес всички се помолиха за здраве, благоденствие и си пожелаха по-скоро първата църква в населеното място да бъде завършена.

Владиката Серафим отслужи празничен водосвет за здраве и благослови начинанието и положените основи на бъдещия храм, който ще носи името на свети Иван Рилски Чудотворец.

По-късно бяха раздадени три казана курбан на стотиците миряни, събрали се в двора на новостроящата се църква.

Вече над 3 месеца се работи по строежа на първия храм в благоевградското село. Разчита се основно на дарения, много доброволци помагат при строителството.

„Още преди година на символичната първа копка, която бе направена от Неврокопския митрополит Серафим, с дарения най-вече на местните хора, бяха събрани над 5000 лева. Получихме пари и от Комисията по вероизповеданията, както и от дарители от цялата страна, благодарим от сърце на всички. Събрахме сумата от 26 000 лева и започнахме строителството”, разказа кметът на населеното място Йордан Китанов.

Той се надява, че следващата година за храмовия празник ще са построени камбанарията и кубетата на църквата, които ще са на височина от 15 метра.

„Едно от най-важните ми обещания към жителите на Изгрев бе, че ще направим заедно църква, каквато никога не е имало в селото ни. Щастлив съм, че с помощта на бог и на много дарители тази наша мечта се сбъдва”, каза още кметският управник.

И днес, както и по време на първата копка, Йордан Китанов не скри вълнението си, че е свидетел на това богоугодно дело, което обедини всички жители на село Изгрев.

Празникът на благоевградското село уважи и народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева, която също, както стотиците миряни, дари своята лепта за довършването на храма. Празникът, който се превърна в родова среща на местните жители, събра тук и кметове и управници на съседни благоевградски села.

Църквата ще е с площ от 120 квадратни метра.

ilindenpres

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене