Кирил Манов: Ще издам нещо, което първо Топ Преса ще разгласи… готвим много мащабен проект!

Главен инспектор Кирил Манов – “Обществен ред” към Община Благоевград

Срещам се с главен инспектор Кирил Манов – “Сигурност и обществен ред” към Община Благоевград. Поводът за срещата ни са вандалските прояви в новият парк в кв. “Еленово”. Жители на благоевградският квартал се свързаха с Топ Преса, за да сигнализират за нещо доста обезпокоително. От известно време са забелязали как умишлено се рушат фитнес уредите и детските люлки. Някои от тях вече липсват, други са счупени. Хората са убедени, че вандалските прояви са от група цигани на възраст 13-18 год. “Почти всяка вечер се събират тук. Сядат, върху облегалките на пейките, ядът слънчогледови семки и хвърлят отпадъци навсякъде. Всяка сутрин, преди да пуснем децата ни да си играят първо чистим.” Топ Преса забеляза, че има табели “Обектът е под постоянно видеонаблюдение”. За това отиваме в Община Благоевград за да питаме кой и защо руши детските площадки.

 Г-н Манов нека започнем с това дали могат гражданите да се свързват с вас, ако са видели вандали, които рушат общинска собственост?

– Естествено, че може.  Звено „Сигурност, охрана и обществен ред” към община Благоевград е създадено именно за това нещо, за превенция на вандалски прояви и то във всякакъв аспект. За съжаление не и не е нормално аз да коментирам тая тема, но не мога да не кажа, че нашата управа в лицето на Община Благоевград създаде много хубави неща за гражданите. Изобилие от детски площадки, много паркове и зелени площи, които за съжаление не се опазват.

Аз мисля, че не е проблема в опазването, а че нарочно се рушат…

– Тенденциозно някои неща,  да! Аз все пак разбирам, че сме младежки град, студентски град, разбирам че имаме много увеселителни заведения, но идеята на тези увеселителни заведения е хората да се веселят и да си изкарат хубаво. А не в последствие да отидат и да чупят пейки, лампи, огради и люлки по площадките.  Факт е, че съществуват такива прояви и с цел превенция на това създадохме точно това звено, което винаги когато има подаден сигнал от гражданин на телефон 112 или на Община Благоевград 073/ 88 44 34 при нас има график с хората, които са на работа имаме им координатите. Обаждат се и казва на момчетата, че има проблем еди къде си… Градът не е чак толкова голям, че да не може за 7-10 минути да се стигне до даденото място и да се разреши проблема. А момчетата са достатъчно компетентни, за да от реагират на място и да вземат правилното решение във всяка една ситуация.

Какво се случва, като задържат някакъв нарушител?

– Правомощията на служителите от сектор “Сигурност и обществен ред” към Община Благоевград са ограничени, всеки трябва да го знае това нещо. Единственото нещо, което те имат право да направят е да задържат нарушителят до идването на полицията. Те се обаждат в зависимост къде е задържано лицето, дали е към първо или второ полицейско управление. Пристигайки органите на реда си поемат нещата в техни ръце…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене