След 1 месец в кома! Оперираха задавилата се с капсула коластра 3-г. Мартина от Пиринско

Банско се обедини в битката за спасяване живота на 3-годишната Марина Танева, която изпадна в кома, след като се задави с капсула коластра и в момента се бори за живота си в турска клиника.

Както „Струма“ миналия месец писа, Мартина изпадна в кома, след като се задави с капсула за подсилване на имунната система. При приема й детето се задавило и вместо към хранопровода и стомаха при преглъщане капсулата преминала към трахеята. Момиченцето започнало да кашля, от затруднения приток на кислород започнало до посинява и изпаднало в тежко състояние с дихателна недостатъчност. Незабавно е транспортирано до филиала за спешна помощ в Разлог, където са предприети спешни реанимационни действия за овладяване на критичното му състояние. То е интубирано и след стабилизиране на жизнените му показатели по спешност е транспортирано в детска реанимация на столичния институт „Пирогов“.

Малката Мартина се бори за живота си вече един месец. Лекарите в „Пирогов” така и не успяха да я извадят от комата и не се наеха да предприемат сложната операция. Момиченцето е подложено на животоспасяваща операция в събота в Турция, след като два дни по-рано бе изписано от „Пирогов” с диагноза хидроцефалия.

В момента малката Мартина е в реанимация в турска клиника. Необходими са допълнителни интервенции, а сумата, която семейството трябва да плати, е 50 000 долара. Допълнително еднодневният престой в болницата е 1500 долара. От клиниката са склонили сумата да бъде внесена на части, но тя е непосилна за семейството. Само за ден след апела на родителите банскалии успяха да съберат 50 000 лв. и да помогнат за първата вноска. Дейни банскалии се мобилизираха и за часове организираха благотворителен базар за ръчно изработени предмети. Идеята е на жената, избродирала картата на България и картата на Благоевградска област – Здравка Цветкова, за което „Струма“ писа наскоро. Тя ще участва със свои ръчно изработени сувенири.

Фотографии на местните фотографи Георги Ангелов, Димитър Мацурев и Иво Димитров също ще бъдат предоставени за благотворителната кауза. Те ще дарят и приходите от своята фотоизложба „Това е Банско“, която е разположена във фоайето на читалище „Никола Вапцаров”.

Мила Терзийска ще предложи своите ръчно изработени цветя, картички, свещници, вази и др. В базара с магнити и скулптори на български революционери ще се включи и дърворезбарят Николай Кулин. Десислава Клечерова и Стефани Поповска ще представят своите ръчно изработени украшения.

Благотворителният базар стартира днес и през цялата седмица в часовете от 10:00 до 12:00 часа, той ще бъде разположен пред читалище „Никола Вапцаров“. Отделно от това кутии за дарения са разположени в десетки търговски обекти – магазини и заведения в Банско и съседните населени места. Средства могат да бъдат дарени и на банкова сметка: BG96BUIB78371039070002, СИБанк, Катерина Костадинова Танева /Юнчова/.

Апел за помощ чрез социалните мрежи отправи и кметът Георги Икономов, който на страницата си във Фейсбук написа: „Уважаеми съграждани, един малък ангел се нуждае от нашата помощ и съпричастност! Нека всички заедно да помогнем това прекрасно дете да остане между нас и да се радва на живота”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене