Документална изложба по повод 70 години от гибелта на Никола Петков показаха в Благоевград общинската организация на ПП БЗНС – Благоевград

Днес  на площад „Македония“  бе открита документална изложба, посветена на живота и делото на земеделския лидер и водач на опозицията след 1944 година – Никола Петков, убит от комунистическия режим през 1947 година. В експозицията бяха представени уникални снимки и документи от държавния архив и комисията по досиетата, показана за първи път.

Стотици благоевградчани имаха възможността да се запознаят с житейския път на големия демократ. Интерес проявиха както запознати с историята граждани, така и млади, любознателни момичета и момчета.Домакин на събитието в Благоевград беше председателят на местната организация на БЗНС –  Венцислав Кавазов. „ В дни като този човек неминуемо се замисля за своя принос към страната си. Този голям антикомунист е жертвал всичко, дал е всичко за България, включително и живота си. Нека историята се помни, за да може да се взимат поуки, да се дава пример, да се вижда и зачита делото на стойностните личности, обичали страната си. Никола Петков е един необходим пример за младите хора – пример на родолюбец и човек, показал какво значи жертвоготовност, идеали за свобода и независимост. Какво значи принципност и морал – думи, които трябва да се използват с огромна отговорност в днешно време! От нас зависи бъдещесто на страната ни. Ние ще покажем била ли е напразна саможертвата на толкова ярки личности в историята. Дано не разочароваме идните поколения с постъпките си.“ – заяви общинския председател.„Думите на Никола Д. Петков към съветския прокурор Вишински: „Аз не съм свикнал да получавам разпореждания от който и да било чужд държавник! Аз се подчинявам единствено на изискванията на своя народ и своята организация!“ трябва да отекват и до днес в съзнанието на всеки народен представител, на всеки българин, на всеки един от нас“ – припомни Кавазов.Пътуваща фото- и документална изложба се показва в 20 града в страната, бе представена в Народното събрание, а предстои и в Европейския парламент. Николай Ненчев съобщи, че вече е водил разговори с наши евродепутати да предложат зала или фоайе в Европарламента да носят името на Никола Петков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене