Конструкторът на първия български хеликоптер, изобретил и шахматно тото 8/64, поиска думата от Топ Преса! Николай Поповски: Потресен съм от глупостта на проектантите на новата автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле!

На 16 май 1991 г. на Летище Крумово – първият български вертолет Н11В1, конструиран и изработен от Николай Поповски прави своят първи изпитателен полет с пилот майор Славчо Манолов. Поповски избра Топ Преса, за да разкаже за поредният си проект „Великата шахматна царица”. Става дума за шахматна царица, която е мащабно увеличена до 100 метра височина. Стоте метра височина е съобразена с 21  век. Състои се 21 етажа над земята, като всеки един етаж е с вътрешно пространство височина 365 см.  Това е свързано с възможността по-късно да израства и на всеки сто години да расте с 165 см.

Тези дни Николай Поповски се свърза с мен, за да се включи  в рубриката ни Искам Думата.

Г-н Поповски, кажете за какво потърсихте Топ Преса?

– Съвестта не ми позволява да стоя и да гледам как предстои да бъде извършена поредната глупост от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като тази с построяването на превърнал се в прословут пътен възел Бараково. Там поради моята небрежност, или по-точно доверието ми към проектантите, аз не проучих какъв проект ще приложат. На откриването, когато видях какво е направено бях меко казано потресен от глупостта на проектантите.

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Снимка: Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене