ВИДЕО: Южноамерикански дървета са виреели в гоцеделчевската котловина

Това стана ясно вчера на изложбата от фосили, която бе експонирана в историческия музей в Гоце Делчев. На изложбата бяха поканени деца от основните училища, на които служителите в музея разкриха любопитни факти за флората в гоцеделчевско в далечното минало.

Преди около пет милиона и половина, гоцеделчевската котловина била езеро. В него са се запазили части от растения някои от които са оцелели до наши дни в езерните седименти и наслаги. Находището край с. Гърмен е едно от най-богатите в България като съставът на фосилната флора надхвърля 80 вида. Интерес предизвиква факта, че част от аналозите на тези фосилни растения не съществуват в България дори и в Европа. От фосилите се разбира за състава на растителността в далечното минало, за промените в климата. Един от откритите фосили е на древен предшественик на локалото, което днес живее само в южните части на Северна Америка.

Изложбата в Гоце Делчев се организира по случай Европейските дни на наследството и ще бъде експонирана в рамките на следващите две седмици в приземния етаж на общинския исторически музей в Гоце Делчев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене