„Малешево пее и танцува”: Три дни фолклор, пленери и традиции

Международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” за четиринадесети пореден път събира на сцената в община Струмяни хиляди самодейци. Най-мащабното музикално събитие за народни песни и танци в Пиринския край ще представи изпълнители от България, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Украйна, Молдова, Чехия и Полша. То ще се проведе в село Микрево от 20 до 22 октомври. Специално за проявата ще пристигнат ценители и изследователи на фолклорната и етнографската традиция на народите от различни страни. Фестивалът има конкурсен характер. Представят се традиционен или обработен фолклор. Костюмите, реквизитът и инструментариумът също се оценяват от журито.

Трите фестивални дни ще са изпълнени с настроение, емоция и красива палитра от цветове, песни и танци. За всички гости са предвидени и редица интересни инициативи, които съпътстват музикалните изяви. Есенен пленер на художници и скулптори ще започне на 14 октомври в Арт център „Илинденци” на скулптора Иван Русев. На същата дата ще бъде подредена сувенирна изложба „Традициите в Малешево оживяват” в глинените еко къщи под скалите в село Илинденци. Тя ще може да се види в читалището на село Микрево по време на фестивала. Няма да мине и без празнична филклорна китка от Малешево.

Музика, песни и танци ще разтърсят Малешевска планина още в 09,00 часа в първия фестивален ден. Концерт-спектакъл на български и чужди ансамбли ще започне в 19,30 часа. След това ще пее народната певица Боряна Карпузова. Кметът на община Струмяни – Емил Илиев, ще даде официален поздравителен прием за гостуващите ръководители на групи и делегации във втория фестивален ден, 21 октомври. Вечерта в читалището на с. Микрево гостите ще могат да разгледат картинната изложба от есенния пленер на Сашо Стоицов, Христо Шапкаров-Шапи, Нина Русева, Стефан Янев, Димитър Петрински, на скулпторите Иван Русев и Христо Йонков. Ще има още изложба „Снимки от дядо ми” и гостуваща изложба от рисунки на Итарбен Пател от Индия под звуците на Мандолинен оркестър „Стефан Борилов”-Сандански. Вечерта е вторият концерт-спектакъл и официалното откриване на фестивала. На сцената ще излезе Националният ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, а финалът на вечерта е за народната певица Румяна Попова. В третия фестивален ден публиката ще види спектакъла „Осмото чудо” на Националния фолклорен ансамбъл „Българе”. Ще бъдат обявени и наградени лауреатите на фестивала. Краят на поредното издание на „Малешево пее и танцува” ще дойде със заря и концерт на фолклорния изпълнител Малин Домозетски и Ансамбъл „Малешевци”.

„Малешево пее и танцува” се утвърди като авторитетен международен фолклорен форум, но зад това стои много труд, добри традиции, прецизна организация и работа по привличане на най-доброто от фолклора в страната и чужбина“, твърди кметът Емил Илиев.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене