Покровителстват ли хора от ГПУ – Гоце Делчев, криминални играчи в бизнеса с нарязан тютюн?!

Разследване – Тодор ТОДОРОВ

Сигнал, изпратен чрез интернет на медиите, че го­цеделчевската адвокатка Костадинка Богданова и съ­пругът й Георги Богданов, който работи като граничен полицай, са в семейна ком­бина за изкарване на пари от кримиконтингента, се оказа кьорфишек и гнусен компромат. В писмо, получе­но на редакционната поща в вестник „Топ Преса”, с по­дател Krasimira Bringowa, се твърди, че заловените при акция на Гранична полиция престъпници ставали кли­енти на адвокатката, която получавала солидни хонора­ри за работата си. Ето какво пише в текста, който публи­куваме без корекции на пра­вописните грешки:

„Медии, медии,

до една сте купени и ратайс­твате на ГЕРБ. Нищо ние няма да се предадем и ще продъл­жаваме да искаме нормална държава.

Ще се осмелите ли да про­верите действителността, за граничният полицейски на­чалник Георги Багданов и не­говата изгора адвокат Коста­динка Богданова заместник председател на ППГЕРБ – Гоце Делчев и общински съ­ветник.

Как двамата упрежняват шантаж над крими,

контингента и правят пари вместо да прилагат закона, както трябва. При началника на гранич­ното в град Гоце Дел­чев гос­подин Сорад­жиев, всеки ден Богда­нов пише до­кладни, че иска да прави акции

срещу бизнеса с назяран тютюн в хаджидимовското село Абланица. Същия този Богданов е пенсионер и рабо­ти още като граничен поли­цай, началник, взема по 2400 лева на месец от държавата, но не му стига. Всеки ден за­държа хора при това с осно­вание. Кривото обаче е това, че вместо тези хора да влязат в затвора, той ги принуждава да наемат за адвокат жена му – Костадинка Богданова която ги боде с по 3000 лева на човек само за старта на де­лото. Проверете ако ви стис­ка случаите с Юли Метушев и Юсеин Гър­бев от Абла­ница. Двамата са задържани при акция след докладна на Богданов но съпругата му Костадинка Богданова мо­ментално им станала адво­кат /случайно разбира се/ и ги измъкна­ла от лапите на закона сре­щу 6000 лева. Как ли? Много просто е Богданов е началник в ГПУ – Гоце Делчев и може да манипулира доказателствата, така че жена му да ги обори в съда. Това върви с години, винаги когато ГЕРБ е на власт и винаги когато Богданова е с ръководството на партията. И предишното и със съгешното. Ние вътрешните имаме ин­формация, че Богданов се го­тив да стане шеф на полици­ята в град Гоце Делчев, това стане ли очаквайте Богданова да бъде официялният адвокат на крими контингента.”

Репортерът на вестник „Топ Преса” се свърза по телефона с адвокат Богда­нова, която определи тира­жираното като отвратителен пасквил.

„Изключително съм омер­зена от това, което прочетох. Единственото вярно е, че мъжът ми е пенсионер, но продължава да работи в Гра­нична полиция, както много други, тъй като законът го позволява. Изключително съм огорчена от тази злост, тъй като, откакто съм адво­кат, никога не съм поемала защита на лица, уличени в престъпления от Гранична полиция, от морални съобра­жения. Не съм била адвокат и на въпросните две лица и това лесно може да се про­вери. Най-много ме боли, че се замесва работата ми като общински съветник и учас­тието ми в ръководството на партия ГЕРБ в Гоце Дел­чев. Не съм човек, който да пристъпи закона и морала. Омерзена съм и си мисля, че мъжът ми е настъпил нечии интереси, за да се реагира така. Затова много бих ис­кала да започне проверка на твърденията, колкото се може по-бързо”, заяви адво­кат Богданова.

Това, което се случи след това разкрития обаче, заслу­жава да се коментира. Ре­дакцията ни беше буквално залята до отгоре с информа­ция, свързана с дейността на Гранична полиция око­ло хаджидимовското село Абланица. По-голямата част от информацията, която ни беше дадена, държеше да ни внуши, че фактът, че гранич­ни полицаи покровителстват схеми на дилъри и произво­дители на нарязан тютюн, е реален. Бизнесът в нарязан тютюн процъфтява в цяла България, сочи справка, направена от Топ Преса. В Пазарджик например ром­ските гета бълват тонове, а в неврокопския край почти във всяко земеделско село се върши подобна порочна дейност. Но защо целият ресурс на ГПУ е струпан само в Абла­ница? Истина ли е, че един „клано­ве“, кои­то се занимават с тази дейност, се покровителстват и техни­те коли не се проверяват, а други са удряни и им се правят акции за трафик на 5-10 килограма? Избирател­ното правосъдие не е право­съдие, смятаме ние от Топ Преса и ако това наистина съществува и гранични по­лицаи и техните началници искат нещо от препълнили­те или пазят едни за смет­ка на други, разчистват им сметките, то тогава според нас от местната медия и те са престъпници и трябва да бъдат наказани със цяла­та строгост на закона. Ето защо независимо че грозни­ят пасквил се появи по кова­рен начин, не пречи на всич­ки компетентни институции да извършат щателни про­верки какво се случва около Абланица и защо вместо да се гонят бежанците, целият ресурс на ГПУ е съсредото­чен в Абланица? Така ако всичко излезе чисто ще се разсеят всякакви съмнения около ГПУ – Гоце Делчев, а ако има нарушения, напук на пасквила, те моментално да бъдат отстранени, а винов­ните наказани.

За да развие темата до­край, Топ Преса се свърза и с компетентни наказател­ни юрис­ти, които също са озадачени какво се случва в Абланица, още пове­че че в слу­чая не се говори за сериозно престъпле­ние. Всеки може да провери, че повечето дела за „нарязан тютюн“ са пре­давани на Агенция Митници, за солени административни наказания. Само случаи с големи количества се преда­ват на прокуратурата, така­ва била практиката. Досега никой не е влязъл в затвора заради бизнес с нарязан тю­тюн, а повечето присъди по такива дела за големи коли­чества за условни. Това ли е основният приоритет на ГПУ – Гоце Делчев, питаме ние? Отговорът обаче е редно да го дадат пред своя инспек­торат по време на щателна проверка…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене