Емил Илиев: Само с политическа воля може да се отвори ГКПП-Клепало

Без политическа воля и решение няма как да се случи отварянето на бленувания от над 15 години граничен пункт между Струмяни и Берово, признава пред БГНЕС кметът на Струмяни Емил Илиев.

„Отварянето на ГКПП-Клепало е една от големите болки и желание на хората от Малешевско-Огражденския балкан. За съжаление, през годините бяха направени много постъпки, но по стечение на обстоятелства винаги се появяваха субективни и обективни пречки за реализирането на този наистина важен проект за населението. През 2007 г. дори се стигна до обявяване на процедура за избор на изпълнител за изграждане на пропускателния пункт, но два месеца след като започна проектът, гръцката фирма „Актор” фалира и с това приключи всичко. Проблемът се задълбочи още повече, защото фирмата „успя” да разбие и съществуващия асфалт и в момента пътят е непроходим и за съжаление хората, които живеят в този район, са оставени на произвола на съдбата. А този участък е част от международната пътна мрежа”, разказва Емил Илиев

„Най-голямата радост за нас е подписването на договора за сътрудничество и добросъседство между България и Македония, който чакахме всички ние. Мисля, че от тук нататък без политическа воля и решение няма как да се случи откриването на това ГКПП, още повече, че изрично в документите на ЕС е записано, че между страни-членки и асоциирани страни е необходимо да бъдат отваряни на близки разстояние допълнителни точки за вход-изход”, аргументира се Илиев.

Той се надява, че в най-скоро време новоизбраният премиер на Македония ще се погрижи наистина да се случи това КПП, защото от тяхна страна са изградени абсолютно всички съоръжения, включително асфалтиран път, самата сграда на граничния пропускателен пункт. Най-важното според него е, че този нов и асфалтиран път доведе до ново строителство на вили на хората, както и два пет-звездни хотела. От миналата година има и още едно инвестиционно намерение за още един 5-звезден хотел.

„Големият проблем при нас не само не се реши, но и се задълбочи още повече, тъй като съществуващият път, за който говорим и който е основен за достъп за осем села от този регион, както и три социални дома, до които персоналът пътува всеки ден, не могат да достигнат нормално до местоработата и местоживеенето си“, допълва кметът на община Струмяни./ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене