Кресна заложи на вариант Г-20 за трасето на АМ „Струма”

На извънредна сесия общинските съветници в Кресна обсъдиха бъдещото трасе на АМ „Струма” и излязоха с тезата съществуващият сега път през Кресненския пролом да остане дублиращ на АМ „Струма” в ролята на междуобщински на общините Кресна и Симитли. Те искат автомагистралата да е извън пролома, като залагат на проект Г-20, източен вариант, който я извежда високо между селата Мечкул, Стара Кресна и Влахи, но това да е в двете й посоки. Мотивите им са, че щом може да се прокара път от 15-ина метра в една посока, би могло да се добавят към него още 10-ина метра в обратната посока.

Съветниците Георги Георгиев, Илиян Кръстев, Благой Георгиев, Емил Божинов и Милчо Караджов заедно с кмета Николай Георгиев се изказаха в защита на този вариант. Позицията им бе скрепена с решение за изготвянето на декларация, която да се внесе в институциите. В основните мотиви за оставянето на сегашния път като дублиращ се посочват старите мотиви, че АМ „Струма” в разделено строителство ще ликвидира автобусния транспорт на Кресна и селата Горна Брезница, Ощава и Стара Кресна, тъй като отклонението за Кресна е на 3 км на юг от града, и се съмняват, че автобусите биха предприели такива маневри – да идват до града и да се връщат. Другите им мотиви са, че този вариант ще запази търговските заведения в дефилето, развиващия се рафтинг и други водни спортове.

В подкрепа на декларацията на ОбС – Кресна е пусната и подписка за опазване на сегашния път като дублиращ. Тя е дело на инициативен комитет и е оставена за подписване в търговски обекти и на други обществени места. Това се прави дни преди насроченото официално допитване до обществеността в засегнатите райони за избора на трасе за АМ „Струма”, Лот 3.2.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене