Брезница посреща голям фолклорен фестивал на обновен площад

Гоцеделчевското село Брезница за първи път ще бъде домакин на Международен фолклорен фестивал. Музикалният форум ще се проведе на голямата сцена на напълно обновения площад в населеното място.

Така, на 7 октомври, местните жители ще имат двоен празник. Тогава ще бъде открит тържествено изцяло обновения площад и ще бъде дадено началото на фолклорния фестивал, който ще продължи и на 8 октомври.

1000 самодейци от България, Македония и Гърция ще покажат пъстра палитра от песни, танци, носии и обичаи, характерни за районите, в които живеят.

В Брезница за първи път се организира такова мащабно събитие.

„Досега нямаше къде да провеждаме такива масови прояви. Но сега с изцяло обновения и ремонтиран площад, който събира над 5000 души, можем да бъдем домакини на големи събития“, призна кметът на най-голямото гоцеделчевско село Иса Сакали.

Почти всичко по ремонта на площада е готово – фонтанът, голямата сцена, укрепващите стени, новата чешма, икономичното LED осветление, озеленяването на площада, който е на площ от 2 декара, новите пейки и беседки.

Пълната промяна на селския площад стана възможна по програма Трансгранично сътрудничество между България и Македония. Партньори по проекта са община Гоце Делчев и македонската община Пехчево. В ремонта на площада в Брезница са инвестирани около 200 000 лева. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене