Издялана върху скала фигура на гола жена се появи в р. Струма в Кресненското дефиле

Издялана в скала, потопена в река Струма, фигура на гола жена се появи в Кресненското дефиле след рязкото спадане водите на реката с продължаващата вече над два месеца суша в региона.

Мистериозната находка е факт край „Кривия” тунел в дефилето. Фигурката на жената е с височина 60-70 см, показва се на 80 сантиметра над водата. Въпреки спадналото ниво на реката, дълбочината под фигурата е над 1.80 м. Което поставя под въпрос как е издълбана фигурата. Авторът й, би трябвало да е гигант с ръст над 2-2.50 метра. Или пък я е издялкал от лодка. Тя е издялана върху гранита с твърд инструмент, самата скала повтаря почти идеално силуета на връх Вихрен. Фигурката е на жена, тъй като има изобразени гърди, на мястото на пъпа зее отвор, а на главата има два израстъка, подобни на рога. Или при по-богата фантазия, те мязат на антени.

Според падащата слънчева светлина, устата на жената ту говори нещо в посока на „Кривия”, ту на обратно – към връх Пирин в едноименната планина.

След скалата с изобразената върху нея фигура на жена, започва бурния теч на р. Струма в посока „Додев гьол. Той е 100 м. по-надолу, наричат го „пералнята”. Напролет, когато реката придойде, гьолът има вид на страхотен водовъртеж. Под него пък има огромна и бездънна цепнатина, която минава под Е-79 и тунела. В нея, при труса от близо 9-та степен по скалата на Рихтер на 4 април 1904 г., са изчезнали водите на реката. Според легендите в продължение над 2 дни в нея потъвали водите на река Струма. След като я напълнили, поели отново към Кресна и Бяло море. В тази бездънна цепнатина са попаднали изхвърчали от стария път автомобили, те и до сега не са извадени. А влезлите преди над 40 г. водолази видели вътре сомове с чудовищни размери.

„Фигурата се появява само когато спаднат много водите на реката при продължителна суша, както е това лято. Аз от 20 години обикалям край жп-линията, но знам за фигурата от тези, които са работили по трасето много преди мен. Нямам идея как и кога се е появила”, каза кантонер от Кресна.

В района на тунела, който реката заобикаля, се подвизават много рибари. И понеже те бягат от жените си, най-вероятното обяснение е, че неизвестния шегаджия, издълбал фигурата, им изпраща послание. Че докато те „ловят” с часове риба, жените им слагат рога. Стърчащите на главата две антенки, освен рога, при по-свободен полет на мисълта отвън прозаичното, придават на гранитната жена от реката нещо като извънземен произход. „Когато децата на човеците се бяха умножили, през онези дни им се родиха дъщери, стройни и красиви. И щом ангелите, деца небесни, ги видяха, влюбиха се в тях. И си казаха един на друг: да си изберем жени от расата човешка и да имаме деца от тях. 200 ангела слязоха на земята в Арадис, мястото разположено близо до планината Арамон. И си избраха всеки по една жена, сближиха се и заживяха с тях.Заченаха от тях жените и родиха исполини.…”, пише в апокрифът на древността „Книгата на Енох”.

Този цитат от апокрифа се свежда пак до рога, но с ангелски произход. Което си е къде, къде по-приемливо от съседските. А иначе в Кресненското дефиле има огромни скали, наподобяващи човешки фигури или само глави на великани. А дали появилата се жена е „майка” им, само един Бог знае./БГНЕС

Издялана върху скала фигура на гола жена се появи в р. Струма в Кресненското дефиле снимка 1Издялана върху скала фигура на гола жена се появи в р. Струма в Кресненското дефиле снимка 2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене