Над 200 гости за курбан чака село с трима жители

Курбан за здраве и народен събор ще оживят планинското село Велющец в община Струмяна на 9 септември. Едва трима души, всички пенсионери, живеят в селцето, което е в Малешевска планина. Но те ще посрещнат над 200 гости на празника си. Тук в празничния ден идват не само хора с корен в селото, но и много жители на други населени места не само в община Струмяни, но и в съседните общини Кресна и Сандански.

Населеното място само преди век е имало 340 жители, но те са стопили 100 пъти, за да останат само трима – две жени и един мъж. През лятото идват на село още десетима души, но постоянните са само трима.

„Аз съм кмет на Игралище, но отговарям и за Велющец. Успяхме за празника да стегнем църквата „Рождество Богородично”, която е построена през 1858 г. Палена от турцете през 1878 г., но е възстановена само три години по-късно. Подравнихме и черния път, който води до храма, за да може всички гости спокойно да стигнат до него и да запалят свещ за здраве и благоденствие”, каза кметският управник Митко Стоянов. Църквата е изографисана от майстори от Банската художествена школа.

Паметни години в историята на селището са 1895 – училището придобива светски характер, 1901 – учителят Христо Куслев основава комитет на ВМОРО, 1912 – освобождава се от робството, 1954 – електрифициране и радиофициране.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене