Празникът на Белица – предизвикателството да преоткриеш своя град

С нова визия, възроден дух и взаимно уважение към общите ценности – така изглежда Белица днес. Вчера малката община отбеляза своя празник и посрещна хиляди гости от цялата страна.

Градският площад оживя и събра на едно място млади и стари, християни и мюсюлмани, които  седнаха на общи трапези и показаха, че с любов и вяра може да градят по-доброто бъдеще на младото поколение.

Малка Белица не помни такъв празник на духа и традициите. За първи път това кметско ръководство в лицето на градоначалника Радослав Ревански дръзна да организира подобно мащабно събитие. И празникът се получи – местните жители оставиха за ден работата, за да се повеселят, а хилядите гости от цялата страна преоткриха общината.

Обновеният град Белица впечатли официални гости, туристи и участници в празника на града. Стотици самодейци от цялата страна се качиха на сцената в центъра на населеното място и с песните си огласиха Рила планина. Танците и отличното настроение не спряха до късно вечерта.

Събитието под мотото „С любов и вяра в общите ценности” се организира, за да съхрани и популяризира българската природа, фолклор и народни традиции, както и да стимулира туризма.

Белица празнува

„Много неща се направиха за тези две години, в които съм кмет на общината. Но всички ние имахме нужда от такъв празник, който да ни събере, да ни обедини, да покажем, че тук има уникален модел на мирно съжителство на религиозно разнообразни общности”, каза в словото си общинският кмет Радослав Ревански. Поздравителни адреси за празника изпратиха президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов.

Гостите бяха впечатлени от новата визия на град Белица, който вече е чист, зелен и подреден. „Преди години бях тук, но нещата не бяха никак добри. Сега има голяма промяна. Улиците в центъра са асфалтирани, нов е и пътят до мечия парк в Рила планина. На Белица й трябват такива празници, за да я преоткрият и много други хора от страната”, сподели възрастен самодеец от Разград.

В празничния ден на специално подготвени щандове производители на земеделска продукция, на млечни продукти и месо, събирачи на билки и гъби, производители на сладка от горски плодове, пчелен и билков мед представиха своите продукти, придобити и произведени в екологична среда.

Специална презентация се направи на прочутия сред кулинарите сладък и здравословен кромид-лук, както и на различните сортове боб. Всеки клиент можеше да опита и тогава да реши дали да си купи нещо.

„При нас всичко е натурално. Със семейството ми произвеждаме сирене и кашкавал. Спазваме технологията стриктно, за да предложим качествен продукт на купувачите”, сподели Абди Хахльов от село Горно Краище.

Моми, невести и баби удивиха присъстващите със своите пъстри народни носии. Малки и големи точиха кори за баници и юфка насред градския площад, пред сградата на читалището, чийто секретар Мая Падарева е сред основните инициатори и организатори на празника. На сцената се редуваха феерия от багри, песни и танци от различни региони на страната. Своя талант показаха и известните Добърски баби от разложкото сло Добърско. Млади момичета тъкаха на стан, бродираха, плетоха. С песни и закачки девойки и ергени се люляха на „врътка”, типична за село Бабяк.

„Белица има какво да покаже и с какво да се гордее. Белица има бъдеще с тези талантливи младежи и девойки”, категорични бяха жители на града.

ilindenpres

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене