Обвиненият за огнения ад край Кресна остава в ареста! Пастирът твърди: Не съм аз!

Обвиненият в подпалването на големия пожар в Пирин планина пастир Костадин Митев остава в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“. Това реши съдията от Районен съд – Благоевград Кристина Панкова.

Костадин Митев има право да обжалва присъдата в Окръжен съд – Благоевград. Той бе докаран с белезници и охрана в благоевградската съдебна палата. 30-годишния мъж обвинен в подпалването на пожара край Кресна пледира за невинен, а неговата адвокатка твърди, че той никога не е правил самопризнания в полицията.

Пред съда днес Костадин не даде показания относно начина на възникване на пожара, който за часове преди седмица се разпростани от Симитли към Кресна. По делото липсват доказателства за авторство на палежа, каза служебният му адвокат Мая Драгинова.

Припомняме, че вчера на извънреден брифинг в Благоевград районният прокурор Борислав Ковачки, Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР – Благоевград и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, обявиха, че 30-годишния пастир е направил самопризнания, че е предизвикал огнената стихия от изхвърлена незагасена цигара.

Днес обаче в съдебна зала стана ясно, че Костадин Митев в качеството му на обвиняем не е разпитван пред съдия и не е правил самопризнания.

Държавното обвинение е категорично, че подпалването е станало с незагасена цигара, хвърлена от Костадин в района на фермата, където пасял кравите на 24 август.

Прокурор Вахилде Робова пледира пред съда Митев да остане в ареста, тъй като има възможност да се укрие или извърши ново престъпление.

Припомняме, че огнената стихия край Кресна унищожи близо 17 000 дка горска площ, а жителите на няколко села бяха евакуирани.  Над 500 човека огнеборци, военни, доброволци и три хеликоптера се бориха 6 дни с най-големия пожар в Югозапада. По изчисленията на директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов за възстановяването на района са нужни поне 50 години, което ще струва на държавата около 15 милиона лева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене