Бойкот на съветници заради обединение на две болници

Шестивата съветници от РЗС няма да бъдат на сесията в четвъртък в община Сандански в знак на протест срещу решението да се създаде ново общинско ООД с фалиралата общинска болница в Петрич с равни дялове – по 49 %. Според тях това е нарушение на закона. Притесненията им са, че по този начин на практика се ликвидира МБАЛ „Свети Врач”, която има 77-годишна история. Това става ясно от разпространена от групата съветници на РЗС декларация.

„Защо след като така или иначе Сандански управлява и петричката болница, е необходимо тяхното юридическо обединение с цената на закриването на МБАЛ “Свети Врач”? 2. Защо при тази схема Сандански и Петрич са с равни дялове по 49%, Кресна с 1% и Струмяни с 1%, като най-губещ е Сандански, без да има право на решаващ глас трябва да плаща за грешките на управлението на петричката болница и натрупаните дългове? Защо не се направи публично допитване до гражданите на Сандански дали са съгласни болницата им да бъде закрита?”, тези въпроси задават от РЗС. Те декларират, че от 10-и септември ще стартират подписка и ще насрочат протест с цел провеждане на извънредно заседание на общинския съвет за отмяна на решението.

Кметът на Сандански Кирил Котев твърди, че се сливат само дейностите на двете лечебници, а всички дъготрайни материални активи си остават собственост на съответната община. „Има недостиг на лекари в цяла Европа.

Трябва да има поне трима доктори в отделение, останат ли двама, то ще бъде закрито. В нашата болница акушер-гинеколог иска да се пенсионира, но без него отделението ще затвори врати. А с това обединение с петричката болница новата „Югозападна болница” няма да има този проблем”, заяви градоначалникът.

Петричката болница е натрупала доста дългове, но те са грижа на община Петрич. Според експерти обединението ще осигури по-голяма мобилност на лекари, няма да се налага болните да пътуват между двете населени места. Ще се разкрият и повече клинични пътеки, за да се покриват нуждите на населението в региона. „Самостоятелно всяка от двете болници трудно ще оцелее, а по този начин ще има развитие на болничното здравеопазване, може да имаме повече клинични пътеки”, категоричен е д-р Илия Тонев, управител на МБАЛ „Свети Врач”-Сандански. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене