Училището в Крибул става начално с 12 деца в 2 паралелки, 4-ма учители съкратени

Тежката демографска криза наложи преструктурирането на основното училище в сатовчанското село Крибул в начално. Решението бе взето на сесия на местните парламентаристи. След направената промяна педагогическият колектив на школото от 7 души ще бъде намален до трима, един учител се е пенсионирал, а на останалите ще се наложи да си търсят нова работа.

Проблемът обаче е, че с преструктурирането на училището ще намалеят учениците в него, а с това и годишният му бюджет. През учебната 2017/2018 година в основно училище „Светлина“ ще се обучават 12 ученици в две паралелки. За всеки от тях то ще получава по 1500 лева на година, което прави 18 000 лева за 12 месеца.

„С 18 000 лева на година е абсурд да се издържа това училище. На тримата педагози, които са с над 20-годишен стаж, трябва да им се изплащат заплати. Отделно трябва да има и прислужник, който също трябва да получава заплата. Трябва да се плащат и сметки за ток, вода и отопление“, коментира бивш учител в школото.

„Не е проблемът в това какво ще правят учителите. Проблемът е, че селото ще остане без училище“, сподели дългогодишният преподавател по биология и химия А. Тахиров. По думите му учителите ще си намерят бързо работа, стига да искат, но за децата ще е трудно.

Учениците от пети до дванадесети клас ще трябва да пътуват всяка сутрин по около 20 километра до училището в Сатовча, където са записани. Въпреки че в района има по-близко такова – това в Долно Дряново, родителите им са предпочели общинския център заради осигурения превоз.

„Село без училище не е село. Младите затова ще бягат оттук, ще живеят в градовете и в чужбина, защото тук няма къде да учат децата им. Скоро и без детска градина може да останем. Няма деца“, коментират крибулчани.

Някои подхвърлят, че те сами са си виновни за случващото се с училището, защото много деца от прогимназиалния етап са записвани да учат в други училища през последните години.

„Струма“ научи, че само един от съкратените четирима учители ще се възползва от правото си на едногодишна платена борса. Другите трима са в усилено търсене на работа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене