Connect with us

Култура

Ентусиаст извая скален барелеф на свети Георги над Елешница

Published

on

Млад дърворезбар извая битката на свети Георги със змея в скала над разложкото село Елешница.

27-годишният Петър Чорев се върнал наскоро от гурбет от Англия в родното си село. Решил, че е дошло време да реализира своята 4-годишна идея за направата на барелеф в скалния масив над Долната махала в Елешница.

Младият мъж, който е завършил дърворезба в Горския техникум в Банско, грабнал инструментите и се качил в „ателието” си под открито небе. Цели 45 дни работил върху скалата, за да направи внушителната композиция – висока е 3,80 метра и е широка 3,30 метра.

Скалният барелеф само за броени дни се превърна в атракция и за местните хора, и за туристите.

Кметът на село Елешница – Сашо Мицин, е обещал в най-скоро време да се почисти и подравни пътеката, която води от населеното място до скалния барелеф на свети Георги. Управникът ще търси финансиране за монтирането на осветление край скалата, за да бъде още по-ефектно сътвореното от талантливия млад мъж от Елешница.

ilindenpres.bg

коментара

Култура

УЧЕНИЦИ И ТЕХНИЯ УЧИТЕЛ ОТ СУ ”СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, САТОВЧА С НАЦИОНАЛНИ НАГРАДИ ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСИ „КУБА – ДАЛЕЧНА И БЛИЗКА 2020“ И „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА 2020“

Published

on

Днес, 23.10.2020 г., учениците Нери Арнаудова и Кристиян Джилджов от 10-б клас, получиха дългоочакваните Национални награди за участието им в конкурсите „Куба – далечна и близка 2020“ и Зелена планета 2020“.

Техен наставник бе класният им ръководител – г-жа Райка Славчева.

Конкурсите имаха за цел да стимулират интересите на учениците и да развият креативното им мислене.

Благодарим на Фондация „Устойчиво развитие за България”, Националния дворец на децата, Представителството на Россътрудничество в България, Посолството на Република Куба в Република България и Министерството на образованието и науката.

коментара

Continue Reading

Култура

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ!!! Ученик от ПМГ “Яне Сандански” стана втори в света

Published

on

Това е Иван Попов, който и тази година се нареди в челната тройка на планетата

Иван се справи блестящо и завоюва СРЕБЪРЕН МЕДАЛ на най-престижното ученическо състезание по астрономия и астрофизика в света – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Олимпиадата се проведе онлайн в три дни – теоретичен, практически и наблюдателен, като в нея се включиха над 280 участници от всички краища на света. Това показва значимостта на постигнатото от младежа, който е ученик в гоцеделчевската ПМГ “Яне Сандански”. Ние сме изключително горди с нашето сребърно момче, което в чест на 100-годишнината на своет ни зао училище зарадва с този невероятен успех!

Иване, продължавай все така целеустремено да следваш мечтите си!

Поздравления и за г-жа Карамфилка Патинова, която през цялото време бе неотлъчно до него и успя да му помогне да изяви своя талант по възможно най-добрия начин!

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ