Продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле

Продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле. Огнената стихия бушува повече от три дни и обхвана площ от 16 000 декара, от които 13 000 гора и 3 000 треви и храсти. От огъня са засегнати около 10 000 декара иглолистна гора и 3000 декара широколистна. Повече от 500 души се бориха на терен с пожара. В усилията по овладяване на пожара се включиха пожарникари, военни, горски служители, 40 доброволци, служители в природните паркове „Рила“ и „Пирин“, полиция, жандармерия и екипи на Аварийно-спасително звено на Столична община.

На терен бяха 42 пожарни, специализирана техника, екипи на Спешна помощ, както и два вертолета, които от възникването на огъня до момента са направили 160 захода и са изхвърлили около 340 тона вода. Директорът на Югозападно държавно предприятие инж. Дамян Дамянов обясни, че в голямата си част огънят е локализиран и ограничен в посока Национален парк „Пирин“ и село Влахи. По думите му няма опасност и за селата Стара Кресна, Ощава и Мечкул. Инж. Дамянов обясни, че има информация за нови запалвания вътре във вече изгорелия от огъня периметър, но по думите му това е обичайно за пожари с такава площ и няма повод за притеснения.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни, че жандармерията се изтегля и хората могат да се приберат спокойно по селата Стара Красна, Сенокос и Ощава, където ще останат полицейски екипи за наблюдение. Под контрол остават не само населените места, но и трасето на главния път Е 79, който по-рано през деня беше затворен за кратко заради задимяване вследствие на пожара. В селата в близост до периметъра на пожара продължава да няма ток, тъй като 20-киловолтовият далекопровод е спрян от съображения за сигурност както на населението, така и на участниците в борбата с огъня. Малко преди 19.00 часа в събота директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов съобщи, че успешно са изведели 52 души, пряко застрашени от пожара в района на гара Стара Кресна.

150 души ще дежурят през нощта за това огънят да не се разрасне, а утре в 06.00 часа над 400 души ще продължат борбата с огъня на терен.

Вътрешният министър Валентин Радев обобщи, че през съботния ден в страната са гасени други 133 пожара. /Информационна агенция ФОКУС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене