Началникът на КАТ – Благоевград ст. инсп. Данаил Стоицов: АМ „Струма“ трябва да се изгради, за да се заличи печалната слава на Кресненското дефиле като „отсечката на смъртта“

За всички е важно да започне по-скоро изграждането на АМ „Струма“, тъй като участъкът в Кресненското дефиле по първокласен път Е-79 е с висока концентрация на пътнотранспортни произшествия, заяви началникът на КАТ-Пътна полиция към ОД на МВР – Благоевград ст. инспектор Данаил Стоицов.

От началото на годината до момента в така наречената „отсечка на смъртта“ са регистрирани 6 тежки катастрофи с 2-ма убити и 10 ранени граждани. Черната статистика за петте години назад е стряскаща. 26 човека са загинали, 135 са ранени при 216 катастрофи в Кресненското дефиле през периода 2012-2016 г.

Причините за пътните инциденти са най-вече заради неправилно извършване на маневри, рисково изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение. В повечето случаи подобни шофьорски авантюри приключват фатално. Тъжна илюстрация за това са надгробните паметници. За последните пет години са изникнали по два на всеки километър, а осем човека са получили тежки увреждания, някои от тях са инвалидизирани за цял живот в най-кървавото трасе на България.

„Пътна полиция прилага необходимите мерки и действия за непрекъснат контрол в района на Кресненското дефиле, за да има както превантивен ефект, така и санкционен спрямо нарушителите, които не спазват правилата за движение. Имаме постоянен екип, който маневрира и следи основно за рискови изпреварвания. Не говорим за контрол на скоростния режим, тъй като участъкът е с много криви. Главен път Е-79 е изключително натоварен целогодишно по посока Благоевград-Кулата и Благоевград-Банско. При последната акция „Лято“ разположихме екипи по целия път с цел подпомагане на движението. През почивните дни се получава едно голямо задръстване на пътен възел „Симитли“ и поставяме патрул, който да регулира и да вървят двата потока, както по пътя София-Банско, така и от Сандански за София.

Въпреки всичко няма как да се пропусне толкова бързо движението, тъй като самото трасе не позволява да мине целият автомобилен поток“, обясни началникът на КАТ и добави, че тяхната задача е да стоят превантивно на пътя и да следят за спазването на правилата, за да няма пътнотранспортни произшествия и да не загиват хора.

Пътната инфраструктура е от голямо значение, особено в Кресненското дефиле. Тъй като там няма обходен път, при катастрофи движението не може да се отклони и се получават колони от автомобили.

„Хората се изнервят, в колите пътуват малки деца и възрастни хора, няма как да ги пропуснем и става едно голямо напрежение сред пътуващите. В почивните дни имаме допълнителни екипи, а в петък, събота и неделя спираме товарните автомобили.

Пътят е стратегически, защото всички го ползват като туристическа дестинация за Гърция, хората имат нужда от почивка. Ние с нашите действия трябва да направим така, че да им е по-леко и безопасно пътуването, и да намалим пътния травматизъм.

Изграждането на АМ „Струма“ трябва да започне, за да се облекчи трафикът и да може да се пътува безопасно и бързо в нашата област“, убеден е ст. инсп. Данаил Стоицов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене