toppresa.com представя : МНОГОГЛАСНОТО ПЕЕНЕ В САТОВЧА

През далечната 1950 година по идея на учителя по музика Илия Терзиев  в село Сатовча се създава женска фолклорна група за „високо пеене“. От тогава до сега тя печели все по-голяма популярност и става лауреат на десетки отличия. Групата е носител на Хердерова награда, вписана е в нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“ и е номинирана за културното наследство на ЮНЕСКО. Не стихва научният интерес към това специфично пеене. Фолклористи не само у нас, но и в чужбина го оценяват по достойнство.  Многогласното  пеене, характерно само за селата Долен и Сатовча, е феномен, който трябва да бъде съхранен за поколенията.

Немалко усилия за популяризиране на уникалното „високо пеене“ полага Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1926“ – село Сатовча, чийто секретар Катерина Коджаманова  също участва в групата. Ръководител на певиците е  Мария Чобанова. Тя пее заедно със своята сестра Василка Трендафилова, а някога с тях на сцената е излизала и майка им. Мария Чобанова споделя, че повечето песни е научила от майка си. От дете така е свикнала с тях, че и досега изразява емоциите си, като запява най-подходящата за случая песен.

Жените от Сатовча продължават да обогатяват своя репертоар, като разучават  много песни, които не са изпълнявани на сцена. Наградите също се множат. Последната, с която групата е удостоена,  е първо място на международния фестивал „Златен прах“ в село Челопеч през 2016 г.

 Интересно е  дали след толкова много награди певиците от Сатовча имат още някаква мечта. Отговорът е по-често да се изявяват извън страната. Те няма да забравят например участието си в град Познан – Полша, където цял час  са били на сцена пред хилядна публика все от млади хора. Това е била най-вълнуващата им изява.

 Женската група  към читалището в Сатовча има свои последователи.  Те са на възраст от 6 до 18 години. Техен ръководител е секретарката на читалището, госпожа Коджаманова. Досега всяко  участие на младите изпълнители е награждавано   с  първо място.

„Детската  фолклорна група съществува от  преди 1970 г., но поради заболяване на тогавашния ръководител Илия Терзиев имаше прекъсване от 1990 до 1999 г. От 2000-та  година аз съм ръководител на тази група – казва Катерина Коджаманова. – Имаме танцов състав и хор, който наброява 20 деца. Те пеят песни от родния край с оркестър. За да се научат да пеят по сатовчански  и да излязат на сцена, трябва  да минат минимум три години. Заедно женската  и детската група  са вписани в нематериалното културно наследство на България  през 2010г.  и са номинирани за вписване в световната листа  на ЮНЕСКО – 2012 г.“

                Изявите на сатовчанските певчески групи продължават. За съжаление ограниченият бюджет на читалището не позволява те да  приемат  всички покани за участие във фестивали и събори. Пари за  духовното трудно се намират, а иначе всички искаме фолклорното ни богатство да бъде запазено!

Юлия Баймакова

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене