„Панагия“ в Кюстендил

Кюстендил отбелязва “Панагия” – Въздигане на хляба на 15 август- “Успение на Пресвета Богородица”. “Панагия” е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно.  На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики от самото тесто, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

Изложение от обредни хлябове ще бъде подредено в градинката пред Обреден дом, след 10 ч. От 12 ч. ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие.

“Панагия” е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури – съхранена от дедите ни и донесена до наше време, чрез празниците на Църквата и народната традиция. “Панагия” са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят. На “Панагия” са наречени църкви, крепости, дори и градове.
На празника “Панагия”- Въздигане на хляба, се събират отделните смислови фрагменти на това понятие и се подреждат в тематичен празничен и художествен пъзел, всеки от които носи името Панагия. Художественият пленер и иконографската изложба е “Панагия”; изложението на питите е “Панагия”, музиката е за “Панагия”, обредът е посветен на “Панагия”.

Празникът “Панагия” се провежда около църкви и параклиси, посветени на”Успение Богородично”, и е културна изява за представяне на българската православна традиция и черковно художествено и певческо изкуство. /Дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене