По-малко и по-скъпи боровинки в Якорудско

Цена от 10 лева удари килограм пресни боровинки в Якорудския край. Причината за високата цена на вкусния плод това лято е, че реколтата не е много добра и е по-малко от миналата година. От години край пътя Якоруда-Велинград е пълно с местни хора, които предлагат стоката си на пътуващите в двете посоки.

Те пристигат рано сутринта до шосето и редят сергиите с кофички, пълни с боровинки, в очакване на клиенти. Берачите на горски плодове разчитат на туристите, тръгнали на почивка за Велинград или за Банско. Цената е десетачка за килограм, но ако клиентът купи по-голямо количество, продавачите са склонни да направят отстъпка с лев-два.

Малко по-евтини боровинки могат да се намерят и привечер, в края на деня, когато берачите вече са уморени и бързат да продадат последните набрани боровинки.

Жените и мъжете от Якорудско продават на пътя още домашно сирене и кашкавал, мляко, масло и домашно приготвени конфитюри. Много се търсят от туристите и произведените в района картофи и боб, туристи си купуват цели чанти за вкъщи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене