Гоцеделчевски медалист по химия иска да е кардиохирург

Тони МАСКРЪЧКА

“Винаги съм искал да бъда лекар и да помагам на хората. Това е детската ми мечта. От VIII клас се готвя за прием в Медицинския университет”, казва 19-годишният Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев.

Преди дни завършилият Природо-математическата гимназия “Яне Сандански” в родния си град се завърна с поредния медал от международната олимпиада по химия.

Кръстьо бе в националния отбор, участвал в състезанието в Након Патом, Тайланд, и спечели бронзов медал. Нашите ученици се прибраха с общ актив от един златен и 3 бронзови отличия. Ръководители на отбора бяха доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Определянето на националния отбор станало, след като първите 10 участници с най-висок резултат от националната олимпиада са поканени в разширения национален отбор на България. Всички преминали двуседмична подготовка, а после и изпит, след който четирима са определени да представят страната ни на международната олимпиада по химия през юли в Тайланд.
А преди този последен медал Кръстьо има и още две много ценни за него победи. През 2016 г. спечели бронзов медал на международната олимпиада по химия в Грузия, в която участват ученици от над 80 държави. В края на април се върна отново с бронз от 51-ото издание на Менделеевата олимпиада в столицата на Казахстан – Астана.

За Менделеевата олимпиада, която е за участници от бившите съветски републики, България и още няколко други страни, специалистите казват, че задачите са с изключително висока степен на трудност. Участниците получават условията на руски и английски език.

Кръстьо вече е приет медицина в СУ, но се надява да следва в Медицинския университет в София, където също се представил отлично на изпита по биология.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене