Без категория

Преглед на националния печат

печат“Труд”

Погват нелегални превозвачи

Държавата започва спешна битка срещу нелегалните превозвачи. Това стана ясно само ден след като автобусните компании заплашиха, че ще спрат да возят пътници от 1 януари, ако не получат подкрепа от властта.

 “Сега”

Лошото правосъдие ни струва все по-скъпо

Лошото правосъдие струва все по-скъпо на бюджета на съдебната власт, т.е. на данъкоплатците. От януари до края на ноември 2013 г. съдебната власт е дължала 3 869 549 лв. обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). От тях са платени малко над 2.7 млн. лв. За забавените плащания се трупат и лихви. Това става ясно от справка, поискана от „Сега“ от Висшия съдебен съвет по Закона за достъп до информация.

Окопната война в БСП започна

Окопната война в БСП, която официално започна вчера, роди редица парадокси. Бившият президент Георги Първанов обяви, че неговата инициатива АБВ ще има собствена листа за евроизборите, но това ще доведе до консолидация на левицата, а не до разцепление. Експрезидентът няма намерение да напуска БСП, а ръководството на соцпартията няма да предприеме никакви действия за изключването на попадналите в листата му и на него самия, за да не ги героизира.

 “Капитал Daily”

АПИ пусна поръчка за пътни знаци за 20 млн. лв.

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви нова голяма обществена поръчка – за обезопасяване и сигнализация на пътната мрежа за следващите четири години. Процедурата е с прогнозна стойност 19.9 млн. лв. Тя включва доставка на средства за вертикална сигнализация (пътни знаци и табели) за магистралите и републиканската мрежа.

Високи изисквания и трудно финансиране тревожат фермери

Ненужно високи нормативни изисквания, малко възможности за финансиране и труден достъп до потребителите – това са основните проблеми пред малките ферми от Западна България. Заедно с кмета на общ. Трън Станислава Алексиева и Юлия Григорова, председател на фондация „Д-р Стамен Григоров“, те представиха резултатите от проекта „Екомилк-208“, финансиран от ЕС и с цел подпомагане на производители и преработватели на мляко от Западна България и Източна Сърбия.

 “Стандарт”

Съдят шефове като убийци

Не може за неплатени осигуровки да се лежи като за убийство. Това заявиха работодатели по повод новия Наказателен кодекс, който ще бъде обсъждан днес в Министерски съвет. Промените предвиждат до 6 години затвор за всеки шеф, който не е внесъл в хазната осигурителни вноски в размер на не по-малко от 25 минимални заплати (8500 лева). Ако сумата гони 140 заплати, наказанието може да е и до 8 г. в килията. Толкова се дава за непредумишлено убийство, коментират юристи.

Парламентът тръгва с “Волен, откажи се!”

Имунитетът на лидера на „Атака“ Волен Сидеров ще е горещата тема в първия работен ден на парламента днес. Депутатите се завръщат след коледната си ваканция и традиционно ще започнат работа с политически декларации. Очаква се всички партии да се обявят за сваляне на имунитета на лидера на „Атака“. Самите националисти ще се регистрират за заседанието и кворум ще има, съобщи Павел Шопов.

 “Монитор”

БСП хлопна вратата на Първанов

БСП хлопва врати за Георги Първанов и кръга завераджии около него заради вбиването на клин в Столетницата преди евроизборите през май. Това стана ясно вчера от изявления на соцлидера Сергей Станишев и шефката на т.нар. комисия „Страшен съд“ в БСП Мая Манолова.

Падна напълно окупацията на Алма матер

Окупацията на Аулата на Софийския университет падна безславно в понеделник вечерта.

Ранобудните студенти били на различни позиции дали блокадата да продължи или не. По-голямата част от тях обаче осъзнали, че от окупацията няма никакъв ефект, а протестът им се е маргинализирал и битовизирал и гласували за свалянето й. Някои пък държали, макар да няма ефект, тя да продължи дори чисто символично. Вчера протестиращите се появиха пред окупираната до понеделник вечерта аула и обясниха защо са я напуснали безславно.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене