Въпрос на морал и личен избор! Кой ще плати разходите?! Единият от ранените в тежката катастрофа над Кресна „избяга“ от МБАЛ

Премина да се лекува в частната в съседство

Едно от тежко пострадалите в катастрофата в Пирин над Кресна, момчета, което бе в реанимация на МБАЛ, където спасиха живота му, се прехвърли да се долекува в частната болница в съседство. Решението му изненада лекарите, които до този момент бяха над ранените 4 момчета, които се преобърнаха в 100-метрова пропаст на връщане от хижа в Пирин над Кресна.

Всеки има право на избор къде и как да се лекува, това не подлежи на обсъждане, обаче случаят, който не е изолиран, разкрива сериозен проблем пред държавната болница в Благоевград. Спешните и изключително тежки случаи винаги попадат в Спешно отделение на МБАЛ Благоевград, откъдето се разпределят по отделенията на болницата.

Травматичните пациенти например минават пред болничния скенер, правят се прегледи, консултации, хабят се консумативи, използват се животоспасяващи медикаменти, които струват много пари и след всичко това, когато специалистите в болницата са извадили някой от опасността за живота му, той бяга, за да се лекува в друга болница. Парадоксът е плащаш на частно, а не плащаш в държавната болница, където са спасили живота ти.

Проблемът не е изолиран, затова държавните болници, които се нуждаят от огромен ресурс от медицинска техника, консумативи, специалисти, страдат от безпаричие и едва кретат.

Въпросът е морален, като искаш да се лекуваш в частна болница иди там още, когато имаш нужда от помощ, коментират медиците от МБАЛ, Никой от спешните пациенти не си задава въпросът, кой ще плати разходите за спешното му лечение, държавната болница е насреща. Ами, ако държавната болница откаже прием на спешен пациент, дали частните здравни заведения ще се наемат да направят това, което направиха специалистите на МБАЛ за 5-има ранени в тежка катастрофа.

Свидетели сме били на изключително тежки пътни произшествия с над 7 ранени, поведението на лекарите от МБАЛ в такива случаи просто е трогателно, хвърчат като обезумели. Да, всеки има право на избор, но е нужен и малко морал и благодарност за усилията да спасиш човешки живот.

Петя Георгиева/struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене