Новият дистрикт гуверньор на Ротари – България: Ротари клуб и Интеракт клуб в Гоце Делчев са работещи организации, с които можем само да се гордеем

Новият дистрикт гуверньор на Ротари за България Емил Коцев се срещна с членовете на Ротари – Гоце Делчев. За доцента по социално управление, който е ротарианец от 2003 г. новият пост е предизвикателство. И както самият той каза, с чувство за хумор, започвайки интервюто си за ХРОНИКА: „Това, което преподавам на студентите като теория, да проверя на практика с 2000 ротарианци в България – дали подлежат на социално управление“.

На снимката от ляво: Емил Коцев – дистрикт гуверньор на Ротари за България  – Емил Коцев и от дясно: Дениз Шенгов – президент на Ротари клуб – Гоце Делчев

Това означава ли доц. Коцев, че ще правите социален експеримент със своите приятели ротарианци?

Целият живот е експеримент, постоянно правим експерименти – щем или не щем. Ние в Ротари обичаме експериментите, дотолкова доколкото, те носят полза на общността, в която живеем. Във всеки от 87-те клуба имат свой собствен живот, всички са уникални и всеки от тях по свой собствен начин решава как да е полезен на общността.

Какво ще е по различно, тази ротарианска година, която започна от 1 юли?

Тези, които ще служим тази година – аз като дистрикт гуверньор и клубните президенти имахме голям късмет. На годишната  асамблея в Сан Диего беше определена темата – „Ротари: правим разликата“, което за нас е предизвикателство.  Независимо от това, колко успешни сме били досега, ние тази година трябва да направим още по-съществена разлика. И не да направим разлика между зелено и синьо, а идеята е да правим разликата, така че, една система да се променя тогава, когато ние се появим. Една общност, след като ние й въздействаме активно – тя да е по-различна.

Как ротарианците могат да убедят обществото, че са нещо по-различно от обичайните бизнес кръгове и многобройните клубовете по интереси?

Тук дори не става въпрос за убеждаване. В много от градовете самата общност е част от Ротари клуба. Не става въпрос за безкрайно богати хора, които странят от останалите и си правят свой свят, а за хора от средната класа. В цял свят идеалите на Ротари движението са идеалите на средната класа. Хора, които искат да виждат около себе си щастливи лица, доволни хора, за да могат и те самите да се чувстват добре в една такава среда.

Как българските ротарианци преценявате кой да членува при вас?

Преценката във всеки клуб е индивидуална. Има клубове, които приемат след 3 – 4 сбирки присъствие на кандидат членове. Тогава преценяват дали са „за“ или „против“. Това е добре, защото не само клубът преценява, а и самият кандидат преценява дали клубът е за него. В това отношение можем да сме пример за много други организации, където хората се включват без да знаят в какво точно и след това изведнъж разбират, че не им е там мястото. Такава е практиката в повечето клубове. В други  – уставите са по-различни.  В Ротари Интернешънъл клубът е важната единица, дава ни се само рамката, в която действаме, а иначе клубът има много свобода как да осъществи службата си за обществото и точно как да набира своите членове.

Случва ли се от Ротари да си тръгват разочаровани членове, усещайки че тяхното място не е там?

Няма да разкрия някаква тайна, че в последните години в нашия дисрикт имаме около 150 нови членове, но и толкова, които напускат по различни причини. Има такива, които напускат страната, такива които си отиват от този свят, други напускат по финансови причини и такива, които не са намерили това, което са търсили.

Срещнахте се с Вашите приятели от Ротари клуб – Гоце Делчев, с какво впечатление си тръгвате?

Това е 22-я клуб в страната, който посещавам и за мен беше една много приятна изненада. С някои от хората се бях виждал в семинарите, които организираме. Трябва да призная, че се чувствам виновен, че нямах достатъчно предварителна информация за многото проекти, по които този клуб е работил и продължава да работи. Впечатлен съм от приятелството, което цари в този млад клуб, защото те догодина ще празнуват своята 10 годишнина. Няма признаци на някаква умора в хората. Бях впечатлен от младите интерактори, както ние наричаме младежите до 18 години в Ротари. Те са заредени с много оптимизъм, с много енергия. По месеци ми казаха какво предстои през годината. И Ротари клуба и Интеракт клуба в Гоце Делчев са работещи организации, с които можем само да се гордеем. Един от основните приоритети на Ротари за тази година е укрепване на клубовете, в Гоце Делчев такъв проблем няма.

Какви други срещи имахте в Гоце Делчев?

Видяхме с кмета г-н Москов. Говорихме за сътрудничество в някои по-мащабни проекти. Общината и Ротари клуба имат достатъчно история като сътрудничество. Доверието, което са изградили помежду си може да се овеществи в по-значими неща. Например оборудване на някои от болничните отделения, което да бъде финансирано не от клуба, а от възможностите, които предоставя международната фондация Ротари и други богати западни клубове, които също могат да се включат в такъв един мащабен проект. Това съвпада и с един от основните приоритети на Ротари Интернешънъл.

От началото на ротарианската нова година Ротари клуб – Гоце Делчев има ново ръководство, което членовете избират на ротационен принцип с тайно гласуване. Президент на клуба е Денис Шенгов, ковчежник – Автономка Кондева, секретар Иван Луков и церемониал майстор Николай Панчев.

 

Интеракт клуб – Гоце Делчев с дистрикт гуверньор Емил Коцев

hronika

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене