Трескава подготовка за празника Голяма Богородица в Огняново, Гоце Делчев и Баничан

Повече от 5 хиляди гости очакват за празника на село Огняново. Седмица преди голямото събитие е ясна програмата за двата празнични дни. По традиция те са на 14 и 15 август и са свързани с храмовия празник на местната черква Успение Богородично. 

Съборът ще бъде открит в понеделник, на 14 август от 18:30 часа. На сцената ще се представят ансамбъл „Младост” при НЧ „Отец Паисий” – с. Дебрен, самодейци при НЧ „Никола Вапцаров”- с. Долно Дряново, Женска певческа група при НЧ „Христо Ботев”-с. Скребатно, Танцова формация  при НЧ „Асен Златаров ”- с. Огняново и оркестър за народна музика – „Пирински ритми”.

Концертът на народния певец Иван Дяков и дъщеря му Ивана започва в 21:30 часа. Празнична заря ще озари небето над Огняново в 22:50 часа, а в 23:00 часа на сцената на стадиона ще се качи поп фолк певицата Ани Хоанг.

На самия празник Голяма Богородица, от 08:00 часа ще бъде отслужена тържествена литургия в храма „Успение Богородично”, ще се освети и раздаде курбан на хилядите миряни.  И тази година ще бъдат организирани атрактивни народни борби. По традиция Община Гърмен помага финансово за празника, но основната подкрепа е от хотелиерите и другите представители на бизнеса в курорта, уточни кметът на Огняново Димитрия Гюрова.

Голяма Богородица е голям празник също и за град Гоце Делчев, където е една от най-старите черкви също има храмов празник. Празнично ще е също и в село Баничан, както и в почти всички селища в региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене