Строежът на АМ „Струма“ през дефилето – в задънена улица! Кресна не хареса варианта с две отдалечени платна

Никаква подкрепа не получи от обществеността в Кресна проектен вариант на Лот 3.2 на АМ „Струма” в Кресненския пролом. Такова бе категоричното мнение на над 60 участници в общественото обсъждане, на което присъстваха хора от ръководството на общината, бизнесмени и общественици.

Съвещанието откри кметът на Кресна Николай Георгиев, а за състоянието на сегашния път Е-79 през пролома, многото пътнотранспортни произшествия в този път, както и други бедствия анализ представи Ивета Колева от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Г-жа Ризова от същата агенция и инж. Иван Пасков от фирма „Пътпроект-2000”, изготвила проекта на Лот 3.2, се спряха върху конкретните му параметри, свързани с изграждане на две отдалечени автомагистрални асти. Сегашният път през дефилето според идеята ще остане като скоростна отсечка само в посока юг, в обратната се предвижда изграждане на нов път, който след Кресна се изкачва по стръмнините на пролома и слиза в Симитлийската котловина при село Полето.

На моменти се разгорещи обстановката в залата. Оказа се, че предложеният вариант не се отчита от местните в интерес на Кресна и района, и логично не намери подкрепа. С най-голяма критичност се изказаха кметовете на селата Долна Градешница – Стоян Акареев, на Стара Кресна – Павел Паскалев, и Спас Ташев – на с. Ощава. От името на бизнесмените най-голям противник се оказа Димитър Христосков, който е управител на крайпътно заведение в дефилето. Той се поинтересува за съдбата на всички съществуващи сега в този район крайпътни заведения.

Община Кресна във всичките досегашни проекти на икономическото си развитие е наблягала на туризма и свободното движение през пролома. Ако това движение се ограничи в една посока, то това ще се окаже много отрицателно за добре развиващия се рафтинг и други екстремни спортове, риболова и много земеделски и горски дейности. Съществен проблем за Кресна ще се окаже и автобусният транспорт в посока Благоевград и София, тъй като едва ли фирмите ще си позволят да отклоняват рейсовете си за вземане на пътници от центъра на Кресна.

Като приемлив вариант за АМ „Струма” се видя изграждането и на 4-те платна от северната част на пролома, а сегашният път да си остане алтернативен, какъвто и трябва да има, както е навсякъде по света, на което наблегна кметът на Д. Градешница Стоян Акареев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене