Какво да знаете още за почивката си в Гърция

Общо 12 души бяха арестувани за незаконен къмпинг от полицаи в Халкидики, съобщава Иван Петрински от вестник Български новини. По-специално, 6 гърци, 4 македонци и 2 български граждани са били арестувани за незаконен къмпинг в крайбрежната зона на Ситония, Халкидики, в рамките на целеви проверки от полицейските управления на Дирекция на полицията на полуостров Халкидики. Както вече няколкократно писахме, Гърция въведе строги правила за къмпиране, като тези, които го правят извън определените места, подлежат на санкции.

ОЩЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ДИВИ МЕСТА

Палатки и кемпъри трябва да се поставят само и единствено на определените за къмпинг места. Свобoдното къмпингуване е забранено от съображения за сигурност. На къмпингите има течаща вода, тоалетни, електрическо захранване и всички необходими условия. Решите ли да го правите на свободно избрано място, рискувате сериозни санкции, които стигат до 150 евро и в крайни случаи до затвор за три месеца.

Другото условие е, никога и по никакъв начин да не се пали огън сред природата. Това е строго забранено извън определените места, а наказанията в този случай са много сурови. Глобите са с хиляди евро, а при нанесени щети, затворът е гарантиран с продължителен престой. Преди години, няколко наши сънародници бяха предизвикали горски пожар с фойерверки и само намесата на дипломацията ги спаси от дългогодишни присъди и солени глоби. Много е важно и да не оставят боклуци сред себе си. Замърсяването на природата се третира също като тежко нарушение и отново се санкционира, като глобите започват от 200-300 евро. Достъпът до водоеми при риболов трябва да става само пеша или с колело, а колата трябва да оставите на поне километър от там. Шофирането по земеделски земи е административно нарушение и се наказва в зависимост от нанесените щети, като рискувате и парични граждански искове от потърпевшите стопани. Спазването на тези прости правила ще ви предпази от неприятности и ще ви даде възможност да се насладите на безкрайното море и слънце.


Освен това, изданието публикува основните права на потребителя в заведения за обществено хранене (механи, ресторанти, кафенета и т.н.), определени от гръцките власти, по повод летния сезон.

Ето какви са те:

Ценовата листа или менюто на заведението трябва да присъства по минимум два броя на всяка маса. Менютата трябва да бъдат написани на гръцки задължително и по избор на друг език. Менюто трябва да бъде поставено на видно място на входа на заведението, задължително!

Цените винаги са крайни и трябва да съдържат и думите: „Потребителят не е длъжен да плати, ако не получи касова бележка или фактура. Ако рибата, месото или зеленчуците са замразени или бланширани, трябва да са в списъка със „замразени“ и „варени“ или „предварително изпържени“ за храна. Салатите трябва да съдържа името, както и ключовите съставки, които съдържат. Трябва да бъдат посочени типа мазнини, използвани в суровите храни. Таксата за „куверт“ и доплащания за услуга не са разрешени. Всички начини електронни плащания трябва да бъдат на разположение.

Внимание! Винаги имате право да искате доказателства за съдържанието и качеството на продуктите, които се съдържат в храната. На изхода на заведението трябва да има специална книга за оплаквания, като всяко оплакване излиза в три екземпляра, както и връзка с регионалното представителство на Министерство на търговията.

източник: в. Български новини

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене