Силният дъжд не попречи на 85-годишната баба Зоица да се поклони на свети Илия

На 16 юли в село Брестово се отслужи молебен за здраве и водосвет по повод Илинден. Двама свещеници се помолиха на Господ за здраве и душевно спасение на присъстващите миряни и техните семейства. Малкото местни хора, живеещи по настоящем в селото, дойдоха, за да се видят с пристигналите специално за празника от град Симитли техни роднини, близки и приятели, преселили се отдавна в града.

Кметът на село Брестово Живко Стаменов

            Местните хора разказват, че оброчището „Св. Илия” е съществувало още през османското владичество и тук са се провеждали още тогава курбаните. Веднъж обаче османските войски дошли, блъснали котлите с приготвеното за освещаване ястие и наказали хората. „За наказание турчинът се качвал на хората и в зависимост от нарушението ти, толкова пъти трябва да го носиш до дерето и обратно.” – разказват малкото останали в селото възрастни хора. 85-годишната баба Зоица си спомня, че навремето на курбана са се събирали много хора. „Винаги вол се колеше и на Илинден, и на Димитровден, защото тук правехме и Димитровден. Народ идваше много. Хора се извиваха. Идваха хора от Габрово, Дебочица, Падеж, Сушица, Крупник.” Кметът на селото Живко Стаменов също разказа свои детски спомен за събора на Илинден: „Аз много малко го помня. Знам, че исках от нашите да ми купят пъпеш. Това ми е останало като спомен, когато съм бил дете тук.” През 1959 г. комунистическата власт забранява на селяните да правят събори тук. Никой обаче не е в състояние да изкорени вярата у хората и те продължават да си почитат мястото като свято и да си палят свещици тук.

            Като свидетелство за светото място е и кръстът, който се намира при оброчището. Когато кметът Стаменов тръгва да възстановява оброчището, решава да се консултира с симитлийските свещеници отец Методи Пачаръзов и отец Спас Веселински. „Съгласувахме се с тях и решихме параклисът, който издигнахме, да бъде отдясно на кръста. Самият кръст си го оставихме така както си беше.”

            Силният дъжд, който се изсипа по време на молебена и продължи след това, не изплаши местните и те останаха до край. А за изненада на местните в дъждовното небе се появиха пет щъркела. „Това е за първи път.” – коментираха помежду си възрастните хора.

Отец Величко и отец Бисер отслужиха молебен за здраве и водосвет

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене