Деца с увреждания посещават конна база “Пери Волас” в разложкото село Бачево

Десетки деца с увреждания посещават почти всеки ден конната база Пери Волас в разложкото село Бачево, където се провежда лечебна терапия за болните малчугани.

„Да работим с тези деца за нас не е просто ежедневие, а мисия. Вече над 10 години това е наша социална дейност. Работим и индивидуално с тях, и с групи. Както и с възрастни с увреждания. Но трябва да се прави системно, а не инцидентно, за да има резултати”, коментира пред Pirinsko.com Петър Наков, инструктор по конен спорт.

За него и останалите му колеги не е проблем всеки ден да приемат малчугани и да дават всичко от себе си за подобряването на тяхното състояние. Защото хипотерапията, терапевтичната езда, помага много на хлапетата.

По думите на Наков, ездата има за болните деца огромен ефект, променя се върху конете дори погледът им. Деца, които не говорят, проговарят след десетки езди. Други прохождат с помощта на конете. Те страдат от тежки заболявания – Детска церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. 

Все пак трябва да се знае, че става въпрос за терапия, а не за лечение.

„Ездата позволява на ездача да усети движенията на животното, които въздействат на самия него. Понякога самото общуване между човека и коня действа оздравително“, каза още Наков.

Конна база “Пери Волас” /  Horse base „Peri Volas“ e създанена през 2000 – та година в местността Перивол по идея на Иван Наков.

Базата развива семеен бизнес като в нея задружно работят три поколения, обичащи конете. Това са родителите Иван и Вили и двете им деца: Петър и Мария. Най – младите представители на домакините са внучките на Иван: Гергана и Ванеса.
Иван Наков и Петър Наков са професионални инструктури по конен спорт и ежедневно доказват това с голяма отговорност и професионализъм.
Освен лятната база, разположена в местността „Перивол“, където се осъществяват програмите от май до септември, домакините се гордеят и с новата зимна база.

От 2014г.  любителите на конната езда могат да заповядат  в Зимната
Конна база „Пери Волас“ / Horse base „Peri Volas“ , която се намира в началото на село Бачево. Бъдете сигурни, че най-приятната езда е ездата във снега.
Затова в зимната база предлагат разходки сред полето и преходи до съседни села.
А в кухнята – традициите ще бъдат спазени: домашно приготвени ястия по стари рецепти, домашно вино и ракия и всичко това, приготвено с много любов.
Механата в къщата за гости Ви очаква с много изненади.
А за тези, които не могат да се разделят с природата и с конете, също има вариант. Два семейни апартамента с общ чардак са на разположение за нощувки.
Така приказката няма да има край.

Това означава, че сте на 6 км. от гр. Разлог и само на 12 км. от ски курорта Банско.
Мястото е живописно с невероятен изглед към Пирин планина и с истински дъх на свобода.
С годините базата се утвърждава като център за конна езда в целия регион на Разложката котловина. Това е причината да работи целогодишно.

„Пери Волас“ е мястото, което предлага езда за начинаещи и напреднали, за възрастни и деца, за хора със специфични нужди. В допълнение към това са и други атрактивни услуги: кулинарни турове, тиймбилдинг, пикник сред природата, стрелба с лък, Off Road приключения, разходка с шейна и файтон.

Конна база „Пери Волас“ е сертифициран бизнес парньор на Национален парк „Рила“.

За контакти:

село Бачево, община Разлог

GSM:

0888 15 19 66 – Иван Наков
0885 93 01 88 – Петър Наков
0885 52 01 62 – Мария Тумбева

e-mail: perivolas@abv.bg,  perivolas@mail.bg

Деца с увреждания посещават конна база “Пери Волас” в разложкото село Бачево снимка 1Деца с увреждания посещават конна база “Пери Волас” в разложкото село Бачево снимка 2Деца с увреждания посещават конна база “Пери Волас” в разложкото село Бачево снимка 3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене