Жители на село Рупите искат да възкресят древен параклис

Жители на село Рупите искат да възобновят старинния параклис край населеното място. В момента на мястото на някогашното древно оброчище са останали само части от основите на светата обител.

Легендите разказват, че там местните хора празнували третия ден на Великден. Мястото се намира над селото, където преди години е монтиран голям светещ кръст.

„Но желанието ни е да изградим и малък храм, за да има къде да палим свещи и да се молим за здраве и благоденствие. За да може и ние като предците си да отбелязваме в параклиса третия ден на Великден“, заяви кметът на село Рупите – Георги Атанасов. Проблемът е, че земята в района е общинска собственост. За осъществяването на намерението на местните жители е необходимо общината да прехвърли земята на Неврокопска епархия.

„Теренът е 9 декара, но стигат само 3 декара за параклиса. Дано скоро се случи прехвърлянето на земята, за да започнем да градим параклиса. Ще разчитаме и на местните хора, и на спонсори. Много съселяни са готови да положат доброволен труд, за да направим храма”, каза още кметът на Рупите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене