Без категория

Националния печат

печат

“Труд”

Българи работят за посолства без договори

Десетки и дори стотици български граждани работят за посолства или консулства на други държави у нас без трудови договори и каквато и да е социална защита. Въпреки че проблемът се поставя от години от синдикалисти, едва през миналата седмица се тръгна към неговото разрешаване – в Министерството на външните работи (МВнР) се срещнаха представители на всички ведомства, имащи отношение по казуса.

Миков против ремонт на конституцията

“Сегашната българската конституция е с неизчерпан капацитет и няма нужда да бъде променяна.” Това обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. По думите му “априорното обсъждане за промени в конституцията единствено и само подкопава доверието нея”. Той откри тридневен научен форум във Велико Търново, посветен на Учредителното събрание и 135-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.

“Сега”

Кабинетът отлага реформите въпреки препоръките на ЕК

И тази година България ще бъде обект на остри критики от ЕК заради забавянето на реформи в ключови сектори. Въпреки препоръките на Брюксел правителството не само не бърза с преструктурирането на неработещите сфери, но и в част от тях върши точно обратното на съветите на комисията. Това личи от актуализираната национална програма за реформи за 2014 г. Документът, който се изготвя ежегодно и подлежи на оценка в Европейската комисия, бе публикуван за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство.

Безработните в София вземат двойно повече от тези в Разград

Безработните в столицата получават със 178 лв. повече, или почти двойно, в сравнение с тези в Разградско, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ). София изпреварва значително останалите области и е единственото място, където средното обезщетение за безработица е по-високо от минималната заплата – 388 лв. на месец за миналата година.

“24 часа”

Хората обявени във фалит 10 години нямат право на бизнес

Хора обявени от съда в частен фалит няма да имат право да управляват бизнес в следващите 10 години.

Това предвижда проектът на закона за частния фалит, който ще бъде публикуван за обществено обсъждане от правосъдното министерство до края на седмицата. Изцяло новите разпоредби целят да се премахне фигурата на вечния длъжник, както и възможността кредитите да се наследяват от децата на длъжниците.

Заем и под 400 лв. може да се откаже до 14 дни

Какво ще се промени при бързите кредити след въвеждането на таван на оскъпяването от около 50%? Този въпрос си задават не само клиентите, които ползват такива заеми, но и самите компании. Те все още са в шок от приетата разпоредба и някои от тях признават, че се надяват на чудо – депутатите да се поправят.

“Стандарт”

Хлебари: Бойкот на веригите

Хлебари обявяват бойкот на големите вериги. Те отказват да дават стоката си заради непосилните условия. „От хипермаркетите ни искат до 40% отстъпки, а ние работим за 5-10% печалба“, обясни Димитър Людиев от Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите. В Бургас фурните вече дават стоката си само на кварталните бакалии или продават в собствени магазини.

“Белене” пак в парламента

АЕЦ „Белене“ влиза отново в парламента. Депутатите от енергийната комисия ще коментират днес целите, пречките и перспективата на проекта за нова ядрена централа. Заседанието им обаче ще е на самата площадка на АЕЦ „Белене“ по идея на бившия кмет на Белене Петър Дулев, който сега е депутат от Коалиция за България. В 20-минутна презентация Дулев ще представи историята на АЕЦ „Белене“, пристанището, бетоновия завод, изградената лаборатория, складовата база.

Гонят от Поморие фамилията на убийцата

Цяло Поморие е настръхнало срещу убийцата Атанаска, сестра й Северина и майка им Светлана. Местните сипят тежки клетви срещу трите жени и настояват те да бъдат изгонени от града. Повечето от хората са на мнение, че и трите имат вина за смъртта на 8-годишната Александра. „Те сега имат план да освидетелстват Атанаска и да не лежи в затвора. Но да не си правят илюзии, че ще се измъкнат, няма да го позволим“, заканиха се присъстващи на погребението на момиченцето вчера. Днес част от тях се готвят да отидат пред съда в Бургас, където ще се гледа мярката за неотклонение на Атанаска.

“Монитор”

Всяко второ българче скарано със спорта

Българчетата са пълни или с наднормено тегло от обездвижване и нерационално хранене. Това по­­каз­­ва Национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България, направено от водещи специалисти по диететика.

Мераклиите да стават българи се стопили двойно

Желаещите да получат българско гражданство са се стопили над два пъти през изминалата година. Това показва докладът за януари 2013 – януари 2014 г. на специализираната комисия по въпросите на гражданството към вицепрезидента Маргарита Попова.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене