Туристите изчезнаха от Банско! Добринище се пръска по шевовете

Добринище се пръска по шевовете! Туристите изчезнаха от Банско, хотелиери и ресторантьори затварят, съобщава репортер на Pirinsko.com.

Изключително слаб месец отчитат хотелиерите и ресторантьорите в Банско въпреки атрактивните цени, които са обявили с до 60% отстъпка в сравнение със зимния сезон, но туристи няма.

Не се очертава висока заетост в зимната ни столица и до края на месеца, а резервациите са много малко за разлика от гр.Добринище, който е само на 6 км от Банско.

Добринище се слави с Минерален плаж Алфа Спа Добринище, който разполага с 2 басейна с минерална вода, открити барове, детски кът, малък детски басейн и уникален изглед към планината. Откритият плувен комплекс Алфа Спа е един от най-модерните в България и е любимо място за отдих и почивка на много гости от страната и чужбина.

Да посетиш Добринище и да не гостуваш в Хотел Македонска кръчма е все едно „да отидеш в Рим и да не видиш Папата“.

 Безбог е едно много живописно място високо в планината. Друго несъмнено добро нещо в Добринище е невероятната природа харкатрерна за Пиринския балкан. Със седалковия лифт от х. Гоце Делчев може да се качите на х. Безбог и да се насладите на невероятния пейзаж към Безбожкото езеро и не само това, след двучасова разходка от Безбог може да отидете на уникалното Попово езеро. За радост на тези, които обичат планинските преходи е това, че 4 от основните туристически маршрута започват от гр. Добринище.

 Безбог е основен изходен пункт за туристически преходи през лятото, а Добринище е балнеоложки център с уникални лечебни извори.

Рибарника Добринище

Заобиколен от богата зеленина в прекрасна Пиринска местност, барбекю Рибарника Ви предлага една уникална възможност за отдих сред тишината и природата на Добринище. Намира се само на 4км от курортното градче до пътя за ски зоната (х. Гоце Делчев), която също е на 4км от него. Разполага с три зарибени с Балканска пъстърва езера, които са захранвани от най-чистата река на Пирин – р. Десилица. Рибарника е едно красиво място с богата история. Построен е от първия партизанин Иван Козарев през 1941г.

 „Добринишко лято”

За поредна година родният фолклор от различни краища на България води туристи в град Добринище. „Добринишко лято” се провежда всяка събота през цялото лято и ще приключи в средата на месец септември. Основната цел е да се осигури забавление за гостите на курорта, които ще могат да пеят български песни и да играят нашенски народни хора.

Добринище разполага с почивна база, туристически дом, много частни хотели, къщи за гости и вили.

Соред повечето местни хотелиери в Банско към момента има заетост само в големите хотели, където предлагат изключително атрактивни цени за почивки на база ол инклузив. Вероятно това е причината да има посещаемост от бедни туристи от съседните държави Македония и Румъния.

„Моето впечатление е, че този юли, за разлика от предишната година, е по-слаб. Коментирам каква е ситуацията в хотели като нашия. Колеги споделят, че има групи, които идват организирано и ползват преференциални цени, но, общо взето, моето наблюдение е, че този юли е много по-слаб от миналогодишния – каза Янка Рахова, бивш председател на Съюза на хотелиерите в Банско, собственик на хотел и един от първите хотелиери в курорта, и допълни: През уикендите положението е същото, няма разлика, туристите са малко. Няма хора, които да са дошли тук на почивка. В момента преобладаващата част на нощувките е от такива туристи, които пътуват за Гърция или се връщат от там и отсядат в Банско да пренощуват, но и те са единични случаи. Може би някой от големите хотели, тези които работят на база ол инклузив, са по-пълни. Такъв тип настаняване е предпочитано от много македонци. Там горе-долу вървят нещата. Няма и засилен интерес от групата на българските туристи, които предпочитат да си резервират почивката предварително за отпускарския сезон. Интерес за резервации до края на юли почти няма. Към момента повече се резервира за август месец, мисля, че тогава се очертава по-силен сезон”, каза Янка Рахова пред репортер на в.Струма.

 Тя допълни, че към момента цените не само са ниски, но и всеки в бранша гледа да направи и предложи изгодни пакети, на които те са още по-ниски, но и това засега няма ефект и не повлиява на интереса на туристите за почивка в Банско.

„Не знам каква е причината. Може би предпочитат други дестинации. Аз лично го отдавам на това, че досега времето не беше стабилно и не беше подходящо за планински пешеходен туризъм, който е главният тук. Теоретично това, което съм забелязала през годините специално за лятото, втората половина на юли до към средата на август, има най-много туристи, другите периоди са рехави. Тази година забелязвам, че август е по- добър и първата половина на септември също има доста резервации”, допълни Рахова. Подобно е положението и при ресторантьорите, които също отчитат много по-слаб месец в сравнение с миналата година.

„Поне по тази улица миналата година имаше много повече хора, поне имаше движение. Сега няма никого. По хотелите не знам как е. Може би там има някаква посещаемост, а туристите може да правят излети в планината и да не се разхождат из града. Специално този месец за нас е много слаб и ако продължи така, положението не е никак добре, дори бих казала много лошо. Не знам дали ще успеем да да си покрием дори разходите за наем, камо ли за заплати. Сега разчитаме на оборот от работници, местни и персонал по хотелите”, коментира Румяна, собственичка на заведение на пешеходната ул. „Пирин“.

По иначе почти целогодишно оживената улица туристите в момента наистина ги няма. Като цяло преминаващите по нея са местни или служители в целогодишно работещите магазинчета и заведения. Някои от собствениците на търговски обекти пък използват слабия сезон за ремонти или разширяване.

От туристическия бранш очакват да започне раздвижване в началото на август, когато стартира и джаз фестивалът. За тогава има и най-много резервации.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене