От септември започва обучението в двете иновативни училища в Пиринско – ПМГ „Яне Сандански“ и Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

Правителството одобри първия списък с иновативни училища в страната. Това са 184 учебни заведения, одобрени от Комисията за иновативните училища, в които от септември ще започне през новата учебна година.

Идеята за иновативните училища, залегнала в Закона за предучилищно и училищно образование, е те да бъдат модел на модерното училище, в което учениците ще подобрят резултатите си и критичното си мислене чрез иновативни образователни процеси, методи на преподаване, училищно лидерство и учебни програми.

45 от одобрените училища ще подобрят качеството на образованието чрез разработване и въвеждане на иновативни елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението, 51 училища – чрез организиране по нов или усъвършенстван начин на управлението, обучението и образователната среда, 88 училища ще използват нови методи на преподаване, а 14 ще разработят по нов начин учебното съдържание, учебните програми и учебните си планове.

По видове училищата са девет начални, 67 основни, пет обединени, 51 средни, 30 профилирани гимназии, 21 професионални гимназии и един колеж. От всичките 184 училища в списъка 22 са държавни, 129 са общински и 33 са частни.

Само две училища от област Благоевград са одобрени от Министерството на образованието и науката и Министерски съвет през следващата учебна година да бъдат със статут на иновативни учебни заведения.

Това са Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с директор Людмила Дерменжиева и ПМГ „Яне Сандански“ с директор Елка Божикова.

Описаните в училищните проекти иновативни процеси ще бъдат с продължителност до четири години и ще обхващат всички или част от участниците в образователния процес, като за всяка учебна година са описани конкретно етапите на напредъка и резултатите, които подлежат на мониторинг. В тях са определени целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците, като не са допуснати проекти чрез които се внушават верски убеждения и тяхното практикуване.

В Комисията за иновативните училища участват психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната област, лица с доказан опит при създаване и приложение на иновации в областта на образованието, науката и технологиите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене